Overslaan en naar de inhoud gaan

Keijzer: overheid heeft faciliterende rol bij aanleg zeekabels

Bij het aanleggen van nieuwe zeekabels wil de overheid een faciliterende rol spelen, bijvoorbeeld bij het verlenen van vergunningen. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer. Ze laat zich in de brief niet uit over de bekostiging van het aanleggen van zeekabels of over de invloed van Amerikaanse of Chinese tech- en contentbedrijven bij de aanleg van zeekabels.
internetkabels
© TeleGeography
TeleGeography

Keijzer geeft in haar brief aan dat ze de meerwaarde van zeekabels voor de Nederlandse digitale infrastructuur ziet. “Ik wil mij nadrukkelijk positief uitlaten over de meerwaarde van het aanleggen van nieuwe zeekabels. Ik ben daarom ook bereid om, als marktpartijen of consortia van partijen overwegen een nieuwe zeekabel naar Nederland aan te leggen, hier faciliterend op te treden, bijvoorbeeld bij de vergunningverlening.” De minister schrijft op de hoogte te zijn van de veranderde markt voor onderzeese kabelverbindingen. Ze gaat in haar brief niet in op de gevolgen daarvan.

Brandbrief

Brancheorganisaties en ondernemingen uit de IT-sector vroegen in een brandbrief van mei dit jaar om actie vanuit de overheid bij de aanleg van zeekabels. Ze maakten zich zorgen over het verlies voor Nederland van de functie van datahub en digitale doorvoerhaven. Daarnaast uiten de brancheorganisaties en IT-bedrijven hun zorgen over de risico’s voor de soevereiniteit van digitale infrastructuur.

In de brandbrief schrijven ze hoe het speelveld de afgelopen 30 jaar sterk veranderd is. “Destijds werden de intercontinentale datakabels aangelegd door consortia waarin partijen met een duidelijk nationaal belang, zoals KPN, France Telecom, Deutsche Telekom of BT, en wetenschappelijke netwerken zoals SURF, betrokken waren. Tegenwoordig zijn grote Amerikaanse of Chinese tech- en contentbedrijven de dominante partijen. Zij maken andere afwegingen dan de traditionele telecombedrijven en begeven zich in andere gremia, wat grip op het waarborgen van de strategische belangen van Nederland sterk heeft veranderd. Het huidige speelveld is te veelomvattend en kapitaalintensief voor Nederlandse spelers om hierin nog zelfstandig te kunnen acteren.” De briefschrijvers roepen op tot coördinatie vanuit de overheid nodig wegens de grote nationale belangen.

Een goed investeringsklimaat voor de aanleg van deze kabels is wenselijk, schrijft de staatssecretaris nu. Ze verwijst daarvoor naar het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en naar Europese fondsen. “Indien marktpartijen deze kabels aan willen leggen, is daardoor co-financiering vanuit de EU mogelijk. Deze fondsen zal ik ook onder de aandacht van marktpartijen brengen.”

Faciliteren van aanlanding

Tijdens de marktgesprekken zouden partijen hebben aangegeven dat het wenselijk is dat de overheid een sterkere rol speelt. “Nadrukkelijk werd gezegd dat het daarbij niet gaat om het bekostigen van deze kabels, maar om het faciliteren van de aanlanding.”

Een voorbeeld om dergelijke facilitering te verzorgen, is het verlenen van vergunningen. Faciliteren kan echter ook door (meer) aandacht voor het probleem dat het leggen kabels in de Noordzee in de toekomst lastig kan zijn. De staatssecretaris zegt dit te herkennen. "Ik vind het daarbij belangrijk dat er ruimte blijft voor nieuwe zeekabels en dit is ook opgenomen in de Nationale Omgevingsvisie die door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan uw Kamer is gestuurd."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in