Innovatie & Strategie

Branche
DDA vraagt overheid om investering voor meer zeekabels

DDA, DINL, FCA en SURF: Overheid moet investeren in zeekabels

Zonder hulp dreigt Nederland koppositie internationale datahub te verliezen, stellen de initiatiefnemers.

18 mei 2020

Zonder hulp dreigt Nederland koppositie internationale datahub te verliezen, stellen de initiatiefnemers.

De Nederlandse positie in de digitale economie als internationale datahub staat onder druk. Er zijn investeringen nodig voor vernieuwing van datakabels, nieuwe technologie en de aanleg van zeekabels. Zonder deze hulp wordt Nederland minder aantrekkelijk als vestigingsland voor internationale bedrijven. De bedrijven maken zich zorgen dat Nederland als internationale datahub en als digitale doorvoerhaven verloren gaat. Met als gevolg dat andere Europese landen Nederland voorbijstreven en de koppositie overpakken.

Dat zeggen de Dutch Data Center Association (DDA), de branchevereniging die de belangen vertegenwoordigt van datacenters in Nederland, Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) die aanbieders van digitale infrastructuur vertegenwoordigt, de FCA en Surf. In een brief aan de overheid van 15 mei uiten 43 organisaties hun zorgen en pleiten zij voor samenwerking met de overheid voor een sterke digitale economie.

Concurrentie ligt op de loer
Waar er 30 jaar geleden vooral sprake was van nationaal belang bij de aanleg van intercontinentale datakabels, zijn het tegenwoordig de grote Amerikaanse en Chinese techpartijen die een dominante plek innemen. Afgelopen vrijdag nog werd bekend dat Facebook een internationale kabel langs Afrika legt. Volgens de initiatiefnemers wordt het voor Nederlandse spelers steeds moeilijker om de strategische belangen van Nederland te waarborgen. Daarbij is het ook te kapitaalintensief en te veelomvattend voor Nederlandse bedrijven om zelfstandig actie te ondernemen. Met als consequentie dat concurrentie vanuit andere buurlanden op de loer ligt voor de ontwikkeling van een eigen internationale datahub.

Zonder de aanleg van nieuwe verbindingen loopt Nederland het risico om niet meer als zodanig mee te tellen in de digitale handel binnen de wereldeconomie. De briefschrijvers pleiten voor actieve betrokkenheid vanuit de overheid om ervoor te zorgen dat Nederland zijn aantrekkelijke vestigingsklimaat niet verliest. Deze situatie overstijgt de bedrijfs- en sectorbelangen en de initiatiefnemers stellen dat het een kwestie van nationaal economisch belang is.

Bij verlies van directe intercontinentale connectiviteit over zee zou er daarnaast ook sprake zijn van verlies van soevereiniteit voor de digitale infrastructuur. Nederland loopt daardoor het risico om afhankelijk te worden van het datanetwerk van andere landen en van grote techbedrijven. Om dit te voorkomen moeten er meer zeekabels aangelegd worden. "Zowel het vestigingsklimaat van Nederland voor digitale ondernemingen, onze positie als digitale datahub als de soevereiniteit van onze digitale infrastructuur staan op het spel”, zo schrijven de initiatiefnemers in de brief.

Het verleden
In augustus 2019 werd er een tijdelijke bouwstop van nieuwe datacenters in de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer afgekondigd. Dit paste toen niet bij de uitgestippelde routekaart voor de groei van datacenters richting 2030 voor de digitaliseringsstrategie 2.0 van de overheid. VVD-kamerleden uitten toen al hun zorgen dat dit ten koste zou gaan van de Nederlandse concurrentie- en innovatiepositie. Nu wordt nogmaals het belang van digitalisering onderstreept. Wil Nederland zijn positie als digitaal knooppunt behouden dan moet er volgens de DDA samen met de overheid een proactief beleid worden ontwikkeld om de sterke digitale economie te stimuleren.

Organisaties die de brief ondertekenden zijn datacenters, telecommunicatie grootgebruikers, regionale ontwikkelingsbedrijven en hosting- en netwerkpartijen. De hoop is dat de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, minister Mona Keijzer, het gesprek met de bedrijven aangaat. Een reactie vanuit de minister moet nog volgen. 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.