Overslaan en naar de inhoud gaan

Volgen via wifi mag alleen bij uitzondering

Mensen mogen niet zomaar digitaal worden gevolgd als ze door een winkelcentrum of een station lopen. Technieken als wifi-tracking zijn "een inbreuk op de privacy'', zegt de Autoriteit Persoonsgegevens vrijdag.
wifi
© CC0: Pixabay.com
CC0: Pixabay.com

Het volgen van mensen op basis van hun wifi-signaal mag alleen onder heel strenge voorwaarden, bijvoorbeeld wanneer het nodig is voor de veiligheid. Bij wifi-tracking wordt het signaal van de mobiele telefoon in de gaten gehouden, wanneer het toestel verbinding probeert te maken met een wifi-netwerk. Winkels kunnen zo bijvoorbeeld zien hoeveel mensen langslopen, hoeveel van hen naar binnen gaan, waar ze naar kijken en hoelang ze ergens blijven hangen.

Dat is interessante informatie voor een ondernemer, maar de privacy van mensen is belangrijker. Volgen mag wel als "mensen die in het gebied lopen'' daar expliciet toestemming voor geven, maar dat is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens "vooralsnog niet uitvoerbaar''.

Tracking van winkelend publiek niet rechtmatig

De privacywaakhond had zich een paar jaar geleden al uitgelaten over wifi-tracking in de openbare ruimte, dus van mensen die op straat lopen. Maar er bleef een schemergebied bestaan van mensen in de "semi-openbare ruimte'', zoals op perrons en in winkelcentra. En daarover zegt de bestuursvoorzitter van de Autoriteit, Aleid Wolfsen: "Er zijn vrijwel geen redenen die het volgen van winkelend publiek of reizigers rechtmatig maakt.''

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee