Overslaan en naar de inhoud gaan

AP dreigt met dwangsom voor wifi-tracker Bluetrace

Dit is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Bovendien zou Bluetrace meer gegevens verzamelen en bewaren dan noodzakelijk is voor het in kaart brengen van bezoekersaantallen. Bluetrace heeft nadat AP dit eerder aankaartte maatregelen getroffen. Deze zijn volgens AP echter onvoldoende om de overtredingen te beëindigen.
wifi
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Maatregelen onvoldoende

Bluetrace heeft na het onderzoek maatregelen getroffen. Zo heeft het de wifi-trackmetingen beperkt tot winkelopeningstijden en heeft het een bewaartermijn voor alle gegevens van maximaal 24 uur vastgesteld. Ondanks de getroffen maatregelen, handelt Bluetrace nog steeds in strijd met de wet.

Bluetrace heeft inmiddels een privacybeleid opgesteld en stickers en informatiebrochures over de wifi-trackingmetingen ontwikkeld. De informatie is volgens AP echter onvolledig en onjuist. Ook wordt de informatie niet in alle gevallen op tijd gecommuniceerd.

Eisen van AP

AP acht een bewaartermijn van 24 uur voor persoonsgegevens van winkelbezoekers passend, maar de persoonsgegevens van voorbijgangers moet Bluetrace volgens de autoriteit direct na het verzamelen anonimiseren of verwijderen. In de openbare ruimte moeten mensen zich kunnen bewegen zonder te worden gevolgd. Van omwonenden in aangrenzende of nabijgelegen woningen mag Bluetrace überhaupt geen persoonsgegevens verzamelen en bewaren.

Als Bluetrace dit niet binnen zes maanden voor elkaar heeft, is het bedrijf een dwangsom verschuldigd van 5000 euro voor iedere week dat de last niet is uitgevoerd, tot een maximum van 100.000 euro.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee