Overslaan en naar de inhoud gaan

Supercomputer IBM wordt gids in Mauritshuis

Morgen, tijdens de Museumnacht in Den Haag op zaterdag 29 oktober kun je je meest prangende vragen over De anatomische les kwijt aan IBM, dat zijn intelligente Watson technologie inzet om te ontrafelen wat mensen nu écht willen weten over een schilderij.

Het  Mauritshuis herbergt een schat aan schilderijen uit de Gouden Eeuw, elk vertelt zijn eigen verhaal. Maar waar gaat deze kunst precies over en waarom is het zo bijzonder? Door De anatomische les aan de Watson technologie te koppelen, kunnen er verbanden gevonden worden van medische papers, kunstgeschiedenisboeken en museumcatalogi tot aan check-ins op Facebook of Instagram.

Zelflerend

De bezoekersvragen geven Watson indicaties in welke hoek het de informatie moet zoeken. Dit geeft  verrassende antwoorden die gebaseerd zijn op een veelheid van informatiebronnen. Met deze innovatieve samenwerking willen IBM en het Mauritshuis bezoekers nieuwsgieriger maken en hun museumervaring verrijken.

ijdens de Museumnacht in Den Haag op 29 oktober start IBM met het trainingsproces dat Watson door zal maken. Bezoekers worden uitgenodigd om zoveel mogelijk vragen over De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp te stellen. Op termijn moeten meer schilderijen en musea aan Watson’s repertoire toegevoegd worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in