Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM's Watson gaat doktertje spelen

Watson is de supersnelle computer van IBM, die is voorzien van speciale kunstmatig intelligente software. Het apparaat was al in staat om menselijke deelnemers aan de spelshow Jeopardy! in de VS te verslaan. De redeneer- en leercapaciteiten van Watson zijn ook bruikbaar op serieus gebied, zoals het identificeren van ziektebeelden.
Watson IBM

In Duitsland krijgt Watson - nadat de patiënten daarvoor expliciet toestemming hebben gegeven - de beschikking over medische dossiers. Deze zijn eerst geheel ontdaan van alle persoonsgegegens en andere data waarmee een patiënt geïdentificeerd zou kunnen worden. "Die gegevens blijven trouwens binnen de muren van het ziekenhuis", zegt hoofdarts professor Schafer.

Zeldzame aandoeningen

De patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis lijden aan zeldzame ziekten, waar geen eenduidige diagnose of behandeling voor is. Watson moet ervoor zorgen dat de ziekten beter worden herkend. Inmiddels heeft het systeem al de gegevens van 5 patiënten doorgeworsteld. Onbekend is, in hoeveel gevallen er al een diagnose is opgesteld en of deze correct was. De gegevens uit de dossiers worden gecombineerd met grote hoeveelheden gegevens uit de medische literatuur.

Watson volgt hier hetzelfde recept als bij andere toepassingen, eerst wordt een gedegen basis van kennis opgebouwd door het scannen en interpreteren van allerlei informatiebronnen. Die kennisbasis wordt vervolgens gecombineerd met specifieke gegevens uit een medisch dossier.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in