Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog 2947 dagen te gaan

Naast de pandemie is er nog een onderwerp dat het nieuws in zijn greep houdt. Zeker na de overstromingen in Limburg en België en de recente COP26 in Glasgow, staat het aanpakken van de klimaatcrisis weer hoog op de agenda . Vanuit verschillende hoeken verwacht men ook steeds meer proactieve daden van bedrijven. Kan digitalisering bedrijven hierbij helpen?
Klimaat
© Shutterstock
Shutterstock

Er zijn nog 2948 dagen te gaan voordat idealiter de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN worden behaald. Ondanks de pandemie houdt 79% van de bedrijven vast aan hun SDG-agenda, volgens onderzoek van VNO-NCW en Global Compact. Digitalisering kan bedrijven helpen om hun SDG-doelen te behalen. Echter, bij minder bedrijven is bekend dat het behalen van de SDG-doelen ook kan leiden tot kostenbesparingen middels digitalisering.

Veel bedrijven proberen hun steentje bij te dragen, toch liggen er nog genoeg kansen, zeker op het gebied van digitalisering en vervolgens digitale transformatie. De digitalisering binnen het bedrijf reikt tegenwoordig tot in alle hoeken van de waardeketen en kan zo ook gecombineerd worden met SDG-doelstellingen. Bedrijfsprocesbeheer, activabeheer, gegevensanalyse en productiviteit hebben allemaal digitale middelen nodig om een zo duurzaam mogelijk bedrijfsmodel te creëren.

Niet alleen de basis IT-infrastructuur moet regelmatig worden herzien en gemoderniseerd, ook divisies zoals logistiek, faciliteitenbeheer, klantenservice en productie. Tezamen kunnen deze ervoor zorgen dat het behalen van de SDG’s in zicht komt. Essentieel is om echte digitalisering door te voeren. Ga na wat IoT, AI, edge computing, multi cloud en machine learning voor het bedrijf kunnen betekenen.

Kostenbesparing kan wel degelijk

De bovenstaande technologieën kunnen bijdragen aan het analyseren van datapunten uit alle onderdelen van het bedrijf, waarop vervolgens bedrijfsmodellen kunnen worden geoptimaliseerd of nieuwe modellen worden ontworpen. Het is een voortdurende reis waarbij zowel optimalisatie als inzicht in duurzaamheid tezamen naar een hoger niveau worden getild.

Nu de brandstofprijzen hoger zijn dan ooit tevoren, is het bijvoorbeeld voor de logistieke sector extra interessant zo min mogelijk brandstof te verbruiken. Digitalisering kan hierbij een rol spelen door bijvoorbeeld vrachtwagens te voorzien van smartphone-applicaties die op basis van verkeer, weer, klantvoorkeuren, adreslijst en tijdstip van de dag, de route optimaliseren dankzij AI-algoritmes.

Deze optimalisatie kan resulteren in zowel verlaging van brandstofkosten als CO2-uitstoot. Ook klanttevredenheid kan profiteren van optimalisatie door bijvoorbeeld hogere frequentie van het aantal leveringen. Digitalisering kan op meerdere vlakken tegelijk voordelen opleveren en geeft waardevolle nieuwe inzichten voor verdere optimalisatie.

We hebben nog 2947 dagen te gaan, elke dag kan een stap voorwaarts zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in