Overslaan en naar de inhoud gaan

Meta verliest bij Europees hof beroep in Duitse kartelzaak

Meta's dochterbedrijf Facebook heeft in hoger beroep de zaak verloren waarin het bedrijf de Duitse toezichthouder voor mededingingszaken beschuldigde van het overspelen van zijn bevoegdheden.
Europees recht
© Shutterstock
Shutterstock

Het Duitse federale kartelbureau oordeelde in 2019 dat Facebook te ver ging in het volgen van gebruikers via internet en daar verandering in moest aanbrengen. Dat besluit was een onderdeel van een grotere mededingingszaak waarbij ook gekeken werd naar beschuldigingen dat Facebook de EU-regels met betrekking tot privacybescherming overtrad.

Facebook spande een zaak aan bij het Europees hof omdat het bedrijf vond dat het Duitse kartelbureau buiten zijn boekje ging met zijn aanwijzingen over gegevensbescherming. Daar gaat het Europees hof dus niet in mee.

Kartelwaakhonden krijgen meer macht

De zaak bij het Hof schept jurisprudentie over hoe ver de Europese karteltoezichthouders kunnen gaan in hun besluiten over Amerikaanse bedrijven, concludeert Bloomberg. Het hoofd van het Duitse federale kartelbureau - Andreas Mundt - toont zich tegenover de Amerikaanse financiële nieuwsdienst verheugd over de uitspraak van het Europees Hof. Hij verwacht dat deze vergaande gevolgen heeft voor de "bedrijfsmodellen van de data-economie. Data zijn een bepalende factor bij het verkrijgen van marktmacht. Het gebruik van consumentendata door grote internetbedrijven kan onder misbruik vallen onder de kartelwetgeving."

Meta zegt nu de uitspraak van het Europees Hof te bestuderen en in een later stadium met een reactie te komen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in