Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen ransomwarebetalingen, belooft Nederland samen met 39 andere landen

Een groep van veertig landen gaat digitale afpersing beter bestrijden door de inkomsten af te kappen. De leden van het International Counter Ransomware Initiative gaan een formele belofte ondertekenen dat ze nooit losgeld zullen betalen aan cybercriminelen. Daarnaast gaan ze samenwerken om de financiering van cybercriminelen onderuit te halen.

No Ransom, koffer met geld
Kaspersky

Deze alliantie tegen ransomware wordt aangevoerd door de Verenigde Staten. Dat grote land wordt volgens een verklaring van de regering Biden het hardst getroffen door cyberaanvallen waarbij data en systemen worden versleuteld, waarna losgeld wordt geëist. Bijna de helft (46%) van de ransomware-aanvallen raakt de VS, schrijft persbureau Reuters op uit de mond van overheidstopvrouw Anne Neuberger.

Beter bestrijden en beter verdedigen

"Zolang er geld stroomt naar ransomwarecriminelen is dit een probleem dat blijft groeien", stelde de deputy national security adviser in de online persconferentie over het International Counter Ransomware Initiative (CRI). Deze alliantie bestaat al enige tijd en heeft een jaar geleden al plechtige voornemens gedaan voor betere samenwerking tegen afpersende cybercriminelen.

Dit omvat zowel bestrijdende maatregelen als ook verdedigende maatregelen. Denk aan internationaal beter samenwerken voor opsporing en arrestatie, maar ook het optuigen van publiek-private samenwerkingsverbanden en het opbouwen van betere cyberweerbaarheid.

De nu aangekondigde nieuwe initiatieven zijn specifiek gericht op de financiering van ransomwaregroepen. De samenwerkende landen, waaronder ook Nederland, gaan informatie met elkaar delen over betalingsaccounts waar cybercriminelen losgeldbetalingen op willen ontvangen - of dus al hebben ontvangen. Twee platformen voor informatiedeling worden hiervoor opgezet: één door Litouwen en één door Israël samen met de Verenigde Arabische Emiraten.

Zonder Rusland

De leden van de internationale alliantie om ransomware te bestrijden zijn: Australië, België, Brazilië, Bulgarije, Canada, de Dominicaanse Republiek, Duitsland, Estland, Frankrijk, Ierland, India, Israël, Italië, Japan, Kenia, Litouwen, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Singapore, Spanje, Tsjechië, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zweden. Plus nog de Europese Unie, dus naast individueel deelnemende lidstaten.

Opvallende afwezige is nog altijd Rusland. Het land van president Vladimir Putin is eind 2021 al niet uitgenodigd voor de internationale top (toen met ruim dertig deelnemende landen) tegen de groeiende dreiging van gijzelsoftware en andere cybercriminaliteit. Veel cybercriminele bendes gebruiken Rusland als uitvalsbasis voor hun internationale hackwerk en afpersing. Hierbij zou de Russische overheid een gedogende rol spelen, zo stellen analisten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in