Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenwerkingsverband met o.a. OM, NCSC, politie en Cyberveilig Nederland maakt vuist tegen ransomware

Nederland moet een onaantrekkelijker doelwit worden voor ransomware-criminelen. Dat is het doel van het samenwerkingsverband 'Melissa', waar het Openbaar Ministerie (OM), de politie, het Nationaal Cyber Security Center (NCSC), Cyberveilig Nederland en diverse private partijen uit de securitysector aan meedoen. 

Man zit verslagen achter computerschermen, waar een bericht op staat dat hij gehackt is.
Shutterstock.com

"Ransomwareaanvallen kunnen onze maatschappij ontwrichten: bedrijven worden platgelegd, ziekenhuizen kunnen geen zorg meer verlenen, belangrijke persoonsgegevens worden gestolen van gemeenten of andere organisaties", benadrukken de verschillende partijen in een gezamenlijke aankondiging. Bovendien kunnen gestolen data verkocht worden of ingezet worden voor andere vormen van criminaliteit. En als vitale systemen - zoals de toegang tot drinkwater of het betalingsverkeer - dreigen uit te vallen, kan de nationale veiligheid in gevaar komen.

Om ransomware beter het hoofd te kunnen bieden en dergelijke risico's te verminderen, werd in 2021 al een samenwerking opgezet tussen publieke en private partijen. Daarbinnen wisselen de aangesloten partijen op structurele basis informatie met elkaar uit. Daarnaast worden actuele ontwikkelingen frequenter gedeeld en besproken.

De samenwerking leidde volgens de organisaties al tot succesvolle operaties, zoals Deadbolt, Genesis Market en Qakbot. 

Uitbouwen samenwerking

Nu komt daar het convenant 'Melissa' bij, waarin de juridische, organisatorische en technische afspraken van het samenwerkingsverband zijn vastgelegd. Maar 'Melissa' is slechts het startpunt om de samenwerking op structurele basis verder uit te breiden. 

"Dit gebeurt vanuit één gezamenlijke visie om te werken aan een digitaal veilig Nederland waarbij partijen oog hebben voor elkaars belangen", aldus de partijen. "Alle partijen werken hard aan nieuwe producten, kennisdeling, meer gezamenlijke operaties en ransomware/cybercrime-publicaties ten behoeve van de weerbaarheid van Nederland."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in