Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese Commissie presenteert voorstel voor digitaal rijbewijs

De Europese Commissie heeft donderdag een voorstel gepresenteerd voor de invoering van een digitaal rijbewijs dat in de hele EU geldig is. Het vervangen of verlengen van een rijbewijs moet daarmee eenvoudiger worden. Met het plan gaat een groot IT-project gepaard.
GAIA-X
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De EU heeft het wat betreft het plan voor een digitaal rijbewijs over een 'wereldprimeur'. “Het vervangen, verlengen of inwisselen van een rijbewijs wordt veel gemakkelijker aangezien alle procedures online zullen zijn. Tegelijkertijd wordt het ook gemakkelijker voor burgers uit niet-EU-landen met vergelijkbare verkeersveiligheidsnormen om hun rijbewijs in te wisselen voor een EU-rijbewijs.”

Het digitale rijbewijs kan worden gebruikt op een smartphone of andere digitale drager en vervangt het fysieke exemplaar. Europeanen kunnen kiezen tussen een fysiek of een digitaal rijbewijs. Beide opties is ook mogelijk. Het rijbewijs wordt in de gehele EU erkend. “Administratieve handelingen en het vervangen, verlengen of inwisselen van een rijbewijs wordt hierdoor eenvoudiger, omdat de volledige procedure online kan worden uitgevoerd”, zo schrijft de commissie.

IT-systemen aansluiten

De lidstaten moeten een akkoord vinden over technische specificaties voor interoperabiliteit, digitale beveiliging en testen, waarvoor minimumvereisten gehanteerd worden. De ambitieuze plannen voor het digitaal rijbewijs voor Europa lijken gepaard te gaan met een groot IT-project. Er hoort namelijk een interface bij, waarmee alle nationale rijbewijssystemen moeten gaan werken. Ieder lidstaat zal bovendien zijn nationale IT-systemen voor rijbewijzen op het Europese systeem moeten aansluiten.

Over 18 maanden moet het akkoord over de technische specificaties er liggen. Daarna volgt een periode van vier jaar voordat er in alle lidstaten standaard digitale rijbewijzen worden afgegeven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in