Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese privacytoezichthouders willen dat Europa nieuwe regels maakt

De Europese privacytoezichthouders willen dat de Europese Commissie nieuwe regels maakt in aanvulling op de huidige privacywetgeving. Daarmee moet de samenwerking tussen toezichthouders in internationale zaken beter worden.
Hamer rechter
© Shutterstock
Shutterstock

De toezichthouders schrijven dat in een brief aan de Europese Commissie. De Europese privacytoezichthouders, waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens, zijn verenigd in de European Data Protection Board (EDPB). Om meer duidelijkheid te krijgen over bestaande regels en regels en procedures gelijk te trekken, hebben zij gevraagd om nieuwe regels. Nu zijn er nog verschillen per Europese lidstaat.

De benodigde aanvullingen gaan om duidelijkheid over de rechten van mensen die een klacht indienen, criteria voor het in behandeling nemen van klachten, deadlines voor het behandelen van zaken, de manier waarop zaken kunnen worden afgesloten, onderzoeksbevoegdheden en het publiceren van besluiten.

Efficiënter samenwerken

“Wanneer de regels in verschillende Europese landen beter op elkaar worden afgestemd, kunnen de Europese toezichthouders efficiënter samenwerken”, schrijft de AP. In het huidige systeem werken Europese toezichthouders samen in internationale zaken.

Maar dit kan beter, omdat elke toezichthouder haar zaken behandelt volgens hun nationale procedurele recht, dat per lidstaat verschilt. “Dat zorgt soms voor vertraging of zorgt ervoor dat klachten in de ene lidstaat anders worden behandeld dan in de andere lidstaat”, aldus de AP.

De Europese Commissie heeft laten weten dat er een voorstel wordt gedaan om procedures gelijk te trekken tussen EU-lidstaten.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in