Overslaan en naar de inhoud gaan

Europa maant Musk meer moderators aan te nemen

Twitter-eigenaar en -CEO Elon Musk ligt overhoop met de toezichthouders en regelgevers over de plannen meer kunstmatige intelligentie in te zetten om het platform vrij te houden van misinformatie en ander schadelijk materiaal. Eurocommissaris Thierry Breton zou ronduit tegen Musk hebben gezegd dat hij verwacht dat de Amerikaanse ondernemer meer mensen in dienst neemt om te voldoen aan de Digital Services Act.
Eurocommissaris Breton
© Europese Commissie
Europese Commissie

De Europese Unie (EU) wil dat Twitter meer gebruik gaat maken van moderators en factcheckers, meldt Ars Technica op basis van vier bronnen betrokken bij de besprekingen. Twitter wil juist meer inzetten op het gebruik van kunstmatige intelligentie om de inhoud van berichten te beoordelen. Socialmediabedrijven gebruiken allemaal een mix van menselijke beoordelaars en technologie voor het modereren van hun respectievelijke platformen.

Besparen op menskracht

Maar sinds de overname van Twitter door miljardair Musk, in oktober vorig jaar, is meer dan de helft van het personeel ontslagen. De nieuwe eigenaar streeft ernaar van Twitter een winstgevend platform te maken door hard in de kosten te snijden.

Twitter zou daardoor nu al helemaal geen mensen meer inzetten om feiten te controleren, iets wat Meta wel doet voor Facebook en Instagram. Het tegengaan van het verspreiden van online haat gebeurt bij Twitter nog wel deels met vrijwilligers, maar met name in de niet-Engelstalige berichten gebeurt dat onvoldoende. In sommige kantoren zijn de teams belast met veiligheid en betrouwbaarheid van informatie op Twitter helemaal opgedoekt.

Nog half jaar te gaan

Tegen The Financial Times zegt de Twitter-woordvoering dat het bedrijf van plan is om volledig te voldoen aan de vereisten van de Digital Services Act. Er zouden daarover verschillende "productieve gesprekken" zijn geweest tussen Twitter-vertegenwoordigers en EU-afgevaardigden over de initiatieven van het bedrijf daartoe.

Volgens de bronnen die Ars Technica aanhaalt, zou Breton tegen Musk hebben gezegd dat het aan Twitter zelf is om de beste manier te kiezen voor het modereren van de site. Daarbij stelt de Eurocommissaris wel dat hij ervan uitgaat dat Twitter meer mensen gaat aannemen.

Invloed op economie, maatschappij, democratie

Sociale media hebben tot september dit jaar om te voldoen aan de vereisten van de Europese Digital Services Act (DSA). Daarna riskeren zij voor geconstateerde overtredingen een boete die kan oplopen tot 6% van de jaaromzet wereldwijd. De DSA is één van de pakketten aan regelgeving waarmee de EU meer grip wil krijgen op techbedrijven en hun grote invloed op economie, maatschappij en democratie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in