Overslaan en naar de inhoud gaan

Eurocommissaris acht opsplitsing techreuzen in Europa haalbaar

Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging en Digitale samenleving) is ervan overtuigd dat Europa in staat is techreuzen op te laten splitsen als dat nodig is. Dat meldt RTL Nieuws. Vestager deed de uitspraak dinsdag tegenover het Europees Parlement.
Vestager EC
© EC
EC

De bewindsvrouw legde eerder al diverse miljardenboetes op aan techreuzen. Een nieuwe maatregel zou kunnen zijn om bedrijven op te laten splitsen. Ze stelde dat er 'er nog geen mededingingszaken zijn geweest die ons zouden doen denken dat dit de enige remedie is'.

Juridische processen

Hoe de opsplitsing in zijn werk moet gaan in de praktijk blijft voorlopig nog onduidelijk. Ook Verstager kan die vraag nog niet beantwoorden. Vermoedelijk ontstaan er dan lange juridische processen.

Europa ligt net als de Verenigde Staten op veel terreinen overhoop met techreuzen. Facebook dreigde onlangs zijn digitale diensten, waaronder ook Instagram, terug te trekken uit de Europese Unie als privacytoezichthouders de huidige koers aanhouden. Onlangs bepaalde de EU-privacywaakhond dat doorgifte naar de VS niet meer is toegestaan.

Overname Fitbit

De Europese Commissie stelde afgelopen zomer ook een diepgaand onderzoek in naar de beoogde overname door Google van Fitbit, een producent van stappentellers. De mededingswaakhond in Brussel is bezorgd dat de transactie de al dominante positie van de Amerikaanse techreus op de onlineadvertentiemarkt zou versterken door de enorme hoeveelheid persoonlijke gegevens die Fitbit kan leveren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in