Overslaan en naar de inhoud gaan

EU-wet maakt vervangbare batterij verplicht

Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid nieuwe regels goedgekeurd die – onder meer - producenten verplichten batterijen makkelijk vervangbaar te maken.
repareren smartphone
© Shutterstock
Shutterstock

De nieuwe regels gelden voor het ontwerp, de productie en het afvalbeheer van alle soorten batterijen die in de EU worden verkocht. Doel van de verordening is vooral de ecologische en sociale impact in alle fasen van de levensduur van een batterij te verminderen. Het moet er toe leiden dat apparaten niet langer waardeloos zijn als de batterij het uitgeput raakt. De nieuwe wet geldt voor alle producten die in de EU verkocht worden.

Makkelijk te vervangen

Een onderdeel van de wet is dat producenten er voor moeten zorgen dat accu's in draagbare apparaten, zoals smartphones, laptops en tablets, zo ontworpen zijn dat gebruikers ze zelf gemakkelijk kunnen verwijderen en vervangen, zonder speciale gereedschappen. Nu is dat voor veel mobiele telefoons niet of zeer moeilijk te doen. Veel batterijen in smartphones zijn bijvoorbeeld met lijm bevestigd. Dat is niet meer toegestaan als deze regels in werking treden, wat gepland is voor 2027.

Andere regels die door deze wet zullen gelden zijn dat batterijen in e-bikes, elektronische steps en auto’s voorzien moeten worden van een energielabel. Daarnaast moeten batterijen zodanig zijn ontworpen dat een minimale hoeveelheid grondstoffen vrijkomt bij het recyclen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in