Overslaan en naar de inhoud gaan

Datacenter- en cloudindustrie komt met eigen Europees klimaatpact

Datacenter- en cloudbedrijven uit diverse Europese landen hebben een eigen zogeheten Klimaatneutraal Datacenter Pact opgesteld met als doel datacenters rond 2030 klimaatneutraal te maken.
elektriciteitscentrale
© CC0 - Pixabay License
CC0 - Pixabay License

Het pact voorziet in een zelfreguleringsinitiatief dat in samenwerking met de Europese Commissie is ontwikkeld. Het ondersteunt de Europese Green Deal die vorig jaar werd goedgekeurd. Doel van deze Green Deal is dat Europa rond 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld is. Ook ondersteunt het pact de Europese Datastrategie met zijn zelf gestelde doel datacenters rond 2030 klimaatneutraal te maken.

Het pact is opgesteld door 25 bedrijven uit de datacenter- en cloudindustrie en 17 brancheorganisaties in de EU. “Met dit zelfreguleringsinitiatief verplichten we onszelf om als industrie de energietransitie te helpen versnellen”, zegt Stijn Grove, directeur van de DDA (Dutch Data Center Association). Simon Besteman, directeur van Dutch Cloud Community: "Met cloudinfrastructuur, de ruggengraat van de digitale economie van de Europese Unie, is onze industrie gecommitteerd aan het idee dat we allemaal een centrale rol moeten spelen in de aanpak van de klimaatverandering. Deze verbintenis ligt ten grondslag aan een routekaart voor de Europese industrie voor cloudinfrastructuur om tegen 2030 klimaatneutrale diensten aan klanten aan te bieden”.

Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Europese Green Deal, is positief gestemd over het pact. “De belofte van vandaag van belangrijke delen van de data-industrie is een belofte aan de samenleving, en vormt een welkome eerste stap op weg naar het verwezenlijken van onze gemeenschappelijke ambities voor een slimme en duurzame toekomst. “

Meetbare doelstellingen

De ondertekenaars van het pact worden geacht meetbare doelstellingen voor 2025 en 2030 vast te stellen op de volgende gebieden:

• Bewijs van energie-efficiëntie met meetbare doelstellingen 

• Inkoop van 100% koolstofvrije energie 

• Prioriteit geven aan waterbesparing 

• Recycling en reparatie van servers 

• Zoek naar manieren om warmte te hergebruiken 

De Europese Commisie houdt twee keer per jaar toezicht op de vooruitgang die wordt geboekt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in