Overslaan en naar de inhoud gaan

'China bekijkt deal Qualcomm en NXP weer'

Chinese toezichthouders hebben het onderzoek naar de voorgestelde overname van het Nederlandse chipconcern NXP door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm heropend. Het werk was naar verluidt eerder stilgelegd vanwege de toegenomen handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten.
Qualcomm Snapdragon
© Qualcomm
Qualcomm

Volgens ingewijden is er bij ambtenaren op aangedrongen enige haast te maken met de rapportage en ook met oplossingen te komen om lokale bedrijven te beschermen. Chinese bedrijven hebben eerder al zorgen geuit over het samensmelten van de twee chipgrootmachten. Qualcomm wilde geen commentaar geven en de toezichthouder reageerde niet op vragen.

De grootste overnamedeal uit de geschiedenis van Qualcomm werd meer dan een jaar geleden al aangekondigd en zou oorspronkelijk eind 2017 afgerond zijn. De deadline voor de overname ter waarde van meer dan 40 miljard dollar staat nu op halverwege dit jaar.

Besluit niet toevallig

De berichten rondom Qualcomm en NXP volgen kort op de bekendmaking van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij de Chinese smartphonemaker ZTE toch nog een kans geeft. Het bedrijf kreeg in april een handelsverbod van zeven jaar met Amerikaanse bedrijven, als straf omdat ZTE zijn eigen personeel niet genoeg had berispt voor het doorspelen van technologie aan Iran.

Door het verbod zou het voortbestaan van ZTE in gevaar komen, aangezien het bedrijf onder meer processors afneemt van Qualcomm en het besturingssysteem Android van Google. Vooral voor Android zijn niet veel volwaardige alternatieven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in