Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijf beoordeelt mobiele apps op privacy

Volgens TRUSTe, gevestigd in San Francisco, is het hoog tijd om ook mobiele apps en websites te certificeren en - mits ze dat verdienen - een ‘goedkeuringszegel’ te verlenen. Chris Babel, directeur van TRUSTe, verwijst naar voorspellingen dat binnen 3 jaar meer mensen met een mobiele telefoon dan met een pc op het web actief zullen zijn. Daardoor verandert het ‘privacylandschap’ volgens Babel onherroepelijk, zowel voor consumenten als fabrikanten van mobieltjes.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Consumenten zijn volgens Babel bezorgd over de manier waarop mobiele applicaties en sites informatie gebruiken die hen kan identificeren. Ook maken ze zich zorgen over locatiegebonden diensten die kunnen vaststellen waar iemand zich bevindt en over de vraag of bedrijven kunnen zien met wie de gebruiker zijn informatie deelt. Een ander punt van zorg is welke informatie, die al in de telefoon is opgeslagen, precies toegankelijk is voor de mobiele applicatie.

Het mobiele certificatieprogramma houdt in dat TRUSTe elke aangeboden applicatie beoordeelt, zowel met automatische tests als handmatig, op misbruik van persoonlijke gegevens. Gebruikers krijgen een melding als een bepaalde applicatie of mobiele site volgens TRUSTe betrouwbaar is. Er is een speciaal logo (privacyzegel) ontworpen dat ook op kleine beeldschermen herkenbaar is. Bedrijven kunnen door gebruik van het keurmerk hun klanten snel ‘geruststellen’ zodat die zonder bedenkingen persoonlijke informatie durven te geven, betoogt TRUSTe.

Een aantal organisaties mag het nieuwe privacykeurmerk al vanaf de start van het programma voeren. Het betreft hoofdzakelijk Amerikaanse bedrijven en instellingen die in Nederland niet of nauwelijks bekend zijn, zoals Apartments.com, GoDaddy.com, WebMD en The Weather Channel.

Hoewel TRUSTe zegt op te komen voor de belangen van eindgebruikers, is het bedrijf zelf niet boven verdenking verheven. Oorspronkelijk was TRUSTe een organisatie zonder winstoogmerk maar later is het een commercieel bedrijf geworden. In 2006 deed de Harvard Business School onderzoek naar de wijze waarop TRUSTe keurmerken uitdeelt aan websites. De conclusie was dat sites met het keurmerk 2 keer zoveel kans hadden om onbetrouwbaar te zijn dan niet-gecertificeerde sites. Ruim 3,4 procent van de sites met een TRUSTe-privacyzegel bleek in werkelijkheid onbetrouwbaar.

Onderzoeker Benjamin Edelman sprak van een ‘omgekeerd effect’: dubieuze bedrijven spannen zich meer in om betrouwbaar over te komen en zijn eerder bereid geld neer te tellen voor een keurmerk. Edelman maakte voor zijn onderzoek gebruik van SiteAdvisor, een tool die sites met robotsoftware controleert op aanwezigheid van spyware en spam.

Een deel van het probleem is volgens Edelman dat TRUSTe geld verdient aan het verlenen van privacycertificaten maar niet aan afwijzingen. Volgens de New York Times ontvangt het bedrijf 3000 dollar tot honderdduizenden dollars per jaar van de sites die het van zijn keurmerk voorziet. Directeur Babel ontkent dat hierdoor sprake is van een belangenconflict. Volgens hem wijst zijn bedrijf ongeveer 10 procent van de aanvragen af omdat ze niet aan de normen voldoen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in