Apple verwerft rechten Apple

Als klap op de vuurpijl introduceerde Apple in oktober 2001 met de iPod zijn eerste mp3-speler, anderhalf jaar later gevolgd door de opening van de iTunes (Music) Store. Toen de muziekuitgeverij van The Beatles 4 jaar geleden onder ogen moest zien dat het de iTunes-webwinkel niet kon verbieden de naam Apple te gebruiken, wendde het zijn invloed onder meer aan om platenmaatschappij EMI ervan te weerhouden z’n pop-albums door iTunes te laten distribueren.
Maar nu lijkt het erop dat beide partijen hun principiële bezwaren hebben bijgelegd en binnenkort samen optrekken om ook The Beatles het onlinetijdperk in te loodsen. Dat meldt althans de doorgaans goed ingelichte Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen ‘dichtbij de onderhandelingen’. Gisteren was op de homepage van iTunes Store al te lezen dat voor vandaag een opwindende aankondiging is gepland.
'The Beatles' verkoopt nog steeds zeer goed
Apple heeft via z’n iTunes-winkel naar schatting bijna 90 procent van de online legale muziekverkoop in handen en EMI kan een inkomstentopper goed gebruiken. Albums van The Beatles zijn voor EMI al jaren een stabiele bron van inkomsten. 39 jaar na het uit elkaar gaan was de legendarische popgroep in 2009 met 3,3 miljoen verkochte platen/cd’s nog altijd goed voor een derde plaats op Nielsens ranglijst van best verkopende popgroepen in de VS.
Behalve het conflict over de naam Apple spelen ook andere bezwaren een rol. The Beatles staan dan ook niet alleen in hun weerzin jegens onlineverkoop van hun muziek. Ook AC/DC, Bob Seger en Kid Rock zijn er wars van. Metallica en Led Zeppelin zwichtten al eerder.
Update: Apple heeft op dinsdag om 16 uur Nederlandse tijd officieel bevestigd dat het de muziek van The Beatles via de iTunes Store gaat verkopen. Het betreft een selectie uit het totale repertoire van de voormalige Britse popgroep.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee