Overslaan en naar de inhoud gaan

Google's voortrekken van eigen prijsvergelijker "terecht beboet"

Google ondervindt juridische tegenslag in zijn pogingen om onder een Europese miljardenboete uit te komen. De Europese Commissie heeft de straf voor het voortrekken van de eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping terecht opgelegd, vindt een belangrijke adviseur van de Europese rechter die erover moet beslissen. Deze praktijk van het grote Google heeft concurrenten op het gebied van e-commerce gehinderd.

Google-log op glazen kantoorgebouw
Shutterstock.com

Google kreeg de boete van ruim 2,4 miljard euro in 2017 opgelegd. Het Amerikaanse techbedrijf probeert al jaren tevergeefs er vanaf te komen. Bij het Europees Hof van Justitie kreeg Google in eerste instantie al ongelijk. Er rest nu nog één kans in hoger beroep bij het hof, maar ook diens advocaat-generaal kiest nu dus de kant van de commissie.

'Dominante positie uitgebuit'

Het gunstig uitlichten van Google Shopping en het naar beneden duwen van rivaliserende diensten in Googles zoekresultaten hinderen inderdaad de vrije concurrentie, stelt de advocaat-generaal in haar doorgaans zwaarwegende advies aan het hof. Google "buit zijn dominante positie op de markt voor zoekmachines uit" om andere prijsvergelijkers te kunnen aftroeven. Googles zoekmachine is de belangrijkste manier waarop bezoekers hen vinden.

Het hof volgt het oordeel van de advocaat-generaal vaak, maar niet altijd. De definitieve uitspraak wordt binnen een paar maanden verwacht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in