Overslaan en naar de inhoud gaan

VMware-praktijken van Broadcom krijgen kritische keuring door EC

De antitrusttak van de Europese Commissie werpt een kritische blik op plots doorgevoerde veranderingen in licentievoorwaarden voor VMware-gebruikers. Eigenaar Broadcom confronteert klanten met prijsverhogingen en beperkte mogelijkheden. Europese CIO-verenigingen hebben hierover geklaagd bij de autoriteiten.

schaakspel, confrontatie
Shutterstock

De nu ingezette initiële stap van de EC in de kwestie Broadcom/VMware lijkt te zijn genomen naar aanleiding van die klachten. Een woordvoerder van de EC-antitrustafdeling meldt aan persbureau Reuters dat het meldingen heeft ontvangen dat Broadcom de voorwaarden verandert voor gebruik van en ondersteuning voor VMware's software.

Brandbrief

CIO-verenigingen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk spreken in hun brandbrief van marktverstoring en misbruik maken van de lock-in positie die VMware heeft. Het marktgedrag van die IT-leverancier is verslechterd sinds de over name door Broadcom, aldus het Nederlandse CIO Platform samen met drie Europese zusterverenigingen.

Sommige van de nu doorgevoerde veranderingen voor VMware-klanten zouden echter al vóór de koop door Broadcom in voorbereiding zijn geweest. Dit vertelt een ingewijde bron aan Reuters. Hierbij zijn echter geen details gegeven, zoals welke veranderingen dan en of die mogelijk vlak voor de inlijving zijn opgezet, om zo de koop voor te bereiden.

Toch wat toegeven?

VMware-eigenaar Broadcom heeft in een opvallend toevallige timing net nieuwe veranderingen aangekondigd, die zijn te zien als concessies. Zo worden bepaalde producten van VMware nu toch langer ondersteund. Het doorvoeren van geplande veranderingen heeft namelijk wat meer tijd nodig, schrijft Broadcom-CEO Hock Tan in een blogpost van vlak voor het bekend worden van de kritische blik door de EC.

Het is nog de vraag of deze geste van het bedrijf genoeg is om de zorgen en klachten van klanten te adresseren. En of het afdoende is om antitrustaandacht van de EC af te wenden. Overigens betreft dat slechts het sturen van verzoeken voor meer informatie. De EC-antitrustafdeling hoeft daarmee nog niet af te stevenen op een formeel antitrustonderzoek, maar dat kan uiteindelijk wel daartoe leiden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in