Overslaan en naar de inhoud gaan

VMware-klanten in ongewisse over nieuwe strategie van nieuwe eigenaar

Klanten van de grote virtualisatie- en cloudtechleverancier VMware maken nu onzekere tijden mee. De overgenomen IT-aanbieder gooit niet alleen het roer om naar een abonnementsmodel voor gebruikslicenties op zijn software-aanbod, maar schrapt ook zijn bestaande leveringsmodel via partnerbedrijven. Eigenaar Broadcom wil het voortaan zelf doen, met wat uitzonderingen.

verwarde gebruiker met laptop
Shutterstock.com

De overname van virtualisatiepionier VMware door chipbedrijf Broadcom is in mei 2022 aangekondigd en formeel in november 2023 afgerond. Vóór die officiële afronding had de nieuwe eigenaar al ingrijpende veranderingen aangekondigd. Zoals de snelle uitfasering van gebruikslicenties met 'onbeperkte houdbaarheid'. In plaats daarvan krijgen VMware-klanten abonnementen voor de kiezen.

'Dramatisch vereenvoudigen'

Deze omslag van capex naar opex voor afnemers van VMware's virtualisatie- en cloudplatformen is eind vorig jaar officeel aangekondigd en uiteengezet. Daarbij spreekt de leverancier, die voor 61 miljard dollar is overgenomen, dat het onder de nieuwe eigenaar zijn aanbod en licentiemodel "dramatisch vereenvoudigt".

Eenzelfde aanpak wordt nu losgelaten op de levering van softwarelicenties, plus eventuele aanvullende dienstverlening. VMware schrapt zijn hele parterprogramma, waarbij enkele tienduizenden solution providers, wederverkopers (resellers) en distributeurs (distributors) de software mogen leveren aan klanten. Broadcom gaat over naar een model waarbij een select aantal van die partnerbedrijven wordt uitgenodigd door de leverancier om alsnog partner te mogen zijn.

Deadlines, vlakbij

Dat zogeheten 'Broadcom Advantage Partner Program' gaat op 5 februari dit jaar al in, meldt onder meer Ars Technica. Naast die begindatum voor het nieuwe model is er nu ook een einddatum bekend voor het bestaande model. Met ingang van 30 april dit jaar kunnen bedrijven niet langer VMware Cloud Services Provider zijn, onder het VMware Partner Connect Program, blijkt uit een brief aan cloudpartners die in handen is gekomen van technieuwssite The Register.

Dit raakt niet alleen die partnerbedrijven, die bij de door hun geleverde VMware-software aanvullende technologie en diensten kunnen leveren. Het raakt ook de uiteindelijke klanten: zij weten niet of ze hun vertrouwde partners straks nog hebben en wat hun status is als mogelijk (relatief) kleine klant voor het grote Broadcom.

Spreadsheet management?

De nieuwe strategie lijkt sterk ingegeven door 'spreadsheet management' en dat dan vooral vanuit CFO-perspectief. Broadcom heeft namelijk mid 2022 al aangegeven dat het binnen drie jaar na het afronden van de overname zo'n 8,5 miljard dollar brutowinst (EBITDA) toegevoegd ziet uit VMware. Het overgenomen virtualisatie- en cloudbedrijf draaide in 2022 echter ongeveer 4,7 miljard dollar, meldde The Register toen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in