Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeventien staten en toezichthouder VS starten antitrustzaak tegen Amazon

De Amerikaanse mededingingswaakhond FTC beschuldigt Amazon van monopoliegedrag op het gebied van onlinemarktplaatsen. Volgens de toezichthouder, die hierbij samen optrekt met zeventien Amerikaanse staten, misbruikt Amazon zijn dominante marktpositie om verkopers te dwingen.

aanklacht
rechtszaak
Shutterstock

Zo zou de grote webwinkel verkopers op zijn platform in feite verplichten om gebruik te maken van zijn eigen logistieke diensten en bezorgdiensten. In ruil daarvoor worden de producten van gezwichte verkopers dan prominent op Amazon geplaatst. Ook wordt het bedrijf ervan beschuldigd dat het verkopers straft die voor hun waar lagere prijzen hanteren op concurrerende sites.

'Meer betalen voor minder'

"Amazon is een monopolist en exploiteert zijn monopolies op een manier waardoor consumenten en verkopers meer moeten betalen voor slechtere dienstverlening", heeft FTC-voorzitter Lina Khan gezegd op een persconferentie. Volgens haar zijn verkopers die actief zijn op het platform van Amazon aantoonbaar de dupe. Van elke 2 dollar die ze verdienen zou nu 1 dollar naar Amazon gaan. Amazon ontkent de aantijgingen en zegt uit te kijken naar de zaak, om zijn onschuld te bewijzen.

De rechtszaak is al de vierde die de FTC dit jaar heeft aangespannen tegen Amazon. Zo waren er eerder al klachten over het niet verwijderen van bepaalde gegevens van kinderen en vermeende spionage via Amazons Ring-deurbellen en -camera's. Ook heeft de FTC Amazon aangeklaagd omdat het concern het opzettelijk moeilijk zou maken voor consumenten om een Prime-lidmaatschap op te zeggen. Volgens kenners onderstreept de opstelling van de FTC ook de vastberadenheid van de regering-Biden om de grote macht van met name techbedrijven aan te vechten.

Ook in EU onder druk

Amazon en andere grote techbedrijven liggen om hun dominante marktpositie onder een vergrootglas, zowel in de VS als in de Europese Unie. Eind vorig jaar ontliep Amazon in Europa nog een mogelijke miljardenboete. Het bedrijf beloofde de Europese concurrentieregels beter na te leven. Dit wilde Amazon doen door bijvoorbeeld geen gegevens van andere verkopers meer te gebruiken om zijn eigen merken te verbeteren en sommige verkopers niet langer voor te trekken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in