Overslaan en naar de inhoud gaan

Software waarmee 30.000 nepaccounts werden bestuurd ontmaskerd

Een Israëlisch bedrijf genaamd Team Jorge heeft jarenlang een netwerk van zo’n 30.000 nepaccounts te koop aangeboden om desinformatie mee te verspreiden. Bedrijven, inlichtingendiensten en politieke partijen maakten er volop gebruik van.
Typende robot
© Shutterstock
Shutterstock

De software, die ontmaskerd is door een internationaal consortium van undercoverjournalisten wordt ‘Aims’ genoemd en kan tegen betaling de publieke opinie manipuleren. Het programma bestuurt duizenden nepaccounts die er op het eerste gezicht doornormaal uitzien. Ze twitteren over voetbal, muziek en dagelijkse zaken zoals voedsel. De profielfoto’s zijn afbeeldingen van ‘echte mensen’.

De software kan desinformatie op grote schaal en met grote snelheid verspreiden. Het wordt verkocht door "Team Jorge", een eenheid van desinformatie-agenten in Israël. De klanten bestaan uit diverse partijen: bedrijven, overheden maar ook politieke partijen. Het is onder meer verkocht aan een klant die het Britse Information Commissioner's Office (ICO), een toezichthouder in Engeland, in diskrediet wilde brengen, zo schrijft The Guardian.

33 verkiezingen

In totaal zou de software bij 33 verkiezingen zijn ingezet. De software is volgens de onderzoekers veel meer dan alleen een bot-controllingprogramma. Ieder account krijgt een veelzijdig digitaal achtergrondverhaal. Er zijn accounts op Twitter, Linkedin, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram en YouTube beschikbaar in het netwerk. Sommigen hebben zelfs Amazon-accounts met gekoppelde creditcards, bitcoin-portefeuilles en Airbnb-accounts.

Menselijk gedrag 

Team Jorge liet met kunstmatige intelligentie de profielen menselijk gedrag imiteren, waardoor het erg lastig werd om de profielen te ontdekken. Dankzij de undercoveroperatie kregen de verslaggevers van The Guardian, Le Monde en Der Spiegel een aantal avatars van profielen in handen, waarmee ze bots konden identificeren en een groot deel van het netwerk konden blootleggen.

Er zijn vooralsnog geen Nederlandse bots aangetroffen. The Guardian schrijft over een netwerk in twintig landen waaronder de VK, VS, Canada, Duitsland, Zwitserland, Griekenland, Panama, Senegal, Mexico, Marokko, India, de Verenigde Arabische Emiraten, Zimbabwe, Wit-Rusland en Ecuador.

Twitter weigerde commentaar te geven op de onthulling. Meta, de eigenaar van Facebook, heeft deze week Aims-gekoppelde bots op zijn platform uitgeschakeld. "De laatste activiteit van de groep lijkt zich te concentreren op het runnen van valse petities op internet of het verspreiden van verzonnen verhalen in de reguliere media", aldus een woordvoerder tegenover The Guardian.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in