Overslaan en naar de inhoud gaan

Mandiant ontmaskert Chinees trollenleger dat Amerikanen oproept niet te stemmen

Een aan de Chinese overheid gelieerde groep cybercriminelen genaamd Dragonbridge heeft duizenden nep-online accounts op sociale media gebruikt om Amerikanen te bereiken. Dat blijkt na een onderzoek van cybersecuritybedrijf Mandiant, een dochteronderneming van Google. De accounts proberen Amerikanen te ontmoedigen om te gaan stemmen.
hackers China

De operatie is volgens Mandiant geavanceerd en goed gefinancierd. Volgens de Amerikanen is Dragonbridge erg goed geworden in het imiteren van Amerikanen op sociale media. Met name op taalkundig vlak hebben de Chinezen de afgelopen maanden grote stappen gemaakt. De accounts roepen op om niet te stemmen bij de tussentijdse verkiezingen in de VS eind dit jaar, maar om een einde te maken aan het ‘ineffectieve en onbekwame systeem’.

Dragonbridge werd door Mandiant ook betrapt op het imiteren van Intrusion Truth, een groep die zich richt op Chinese cybercriminelen en hun privédocumenten lekt. Dit zou Dragonbridge doen om de nepaccounts een schijn van legitimiteit te geven. Wat opvalt is dat de propagandaverhalen die gedeeld worden op een ‘meer verfijnde’ manier worden gebracht, zo schrijft The Register.

De accounts zouden ook het Russische verhaal delen dat Amerika verantwoordelijk is geweest voor de explosies vorige maand die de Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee onklaar maakten.

Dragonbridge blijft agressief

Mandiant volgt Dragonbridge sinds 2019, toen accounts een negatieve stemming probeerden te veroorzaken over de prodemocratische protesten in Hong Kong. Volgens Mandiant blijft Dragonbridge aantoonbaar ‘agressief’ vanwege de inhoud van de gedeelde verhalen, maar ook vanwege de bereidheid om nieuwe tactieken te onderzoeken voor het beïnvloeden van Amerikaanse burgers.

Wat volgens Mandiant hoop geeft, is dat de campagne weliswaar enorme hoeveelheden desinformatie heeft verspreid, maar geen significante betrokkenheid bij de berichten creëert. Toch lijkt het er niet op dat de Dragonbridge-groep zijn activiteiten zal staken. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in