Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Monitoringsoftware onder de aandacht in Tweede Kamer’

Ontwikkelaars van software waarmee personeel in de gaten wordt sinds de coronacrisis in Nederland flink verkocht, zo blijkt uit onderzoek van AG Connect. Djurre Das van het Rathenau Instituut hoopt dat onderwerp in de zomer onder de aandacht zal komen in de Tweede Kamer. Daarover is door het kabinet aan de Tweede Kamer een toezegging gedaan
beveiligingscamera's, Eagle Eye Networks
© Eagle Eye Networks
Eagle Eye Networks

Een groot deel van bedrijven die monitoringssoftware ontwikkelen zagen de klandizie flink in ons land het afgelopen jaar toenemen, zo blijkt uit reacties van zo’n vijftien -leveranciers op vragen van AG Connect, in een artikel dat eerder deze week verscheen. Onderzoeker Djurre Das van het Rathenau Instituut, die voor het rapport research deed naar het onderwerp, ziet eveneens enorme groei in de vraag naar software. “Het aanbod van deze producten was er altijd al. Thuiswerken is sinds de coronacrisis normaal geworden en dan wordt dit type software meer toegepast in de praktijk dan gebruikelijk was.”

In november 2020 presenteerde Rathenau Instituut het rapport ‘Werken op waarde geschat’ in de Tweede Kamer. Daarin worden enkele problemen en risico’s geschetst die monitoringssoftware met zich meebrengt. In het rapport werd opgeroepen tot duidelijke afspraken over het gebruik van de software. Maar voorlopig zijn er nog geen concrete acties geweest. “Er komt nog voor de zomer een reactie op, zo is aan de Tweede Kamer beloofd. We gaan ervan uit dat Kamerleden mogelijk weer nieuwe vragen gaan stellen en dat er ook na die reactie actiepunten volgen.”

Vakbonden

Volgens Das zijn er inmiddels meer organisaties die aandacht hebben voor het onderwerp waaronder de vakbonden. Ook in het rapport ‘Naar een nieuw kabinet van sociale rechtvaardigheid’ waar vakbonden aan bijdragen staan enkele bijdragen staan met relatie tot de monitoringssoftware. “Er is veel interesse in het onderwerp, dus we hopen dat er op termijn meer afspraken worden gemaakt en we blijven dit onderwerp volgen.”

Bij ruim een op de tien thuiswerkers controleert hun baas met software of zij wel aan het werk zijn, zo constateert vakbond CNV eerder op basis van een peiling onder 1200 mensen die vanwege de coronapandemie vanuit huis werken. Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin zou dit betekenen dat omgerekend ruim een half miljoen werkenden in Nederland op deze manier in de gaten wordt gehouden door hun werkgever. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in