Beheer

Privacy
werknemer

Hoe software om personeel te monitoren de Nederlandse markt verovert

'Groei van 300% in Nederland'

© European Patent Office
13 april 2021

Ontwikkelaars van software waarmee personeel in de gaten wordt gehouden boeren sinds de coronacrisis in Nederland goed. Een groot deel van bedrijven die monitoringssoftware ontwikkelen zagen de klandizie flink in ons land het afgelopen jaar toenemen, zo blijkt uit reacties van zo’n vijftien -leveranciers op vragen van AG Connect. 

Vanwege de coronacrisis zijn werknemers verplicht om massaal thuis te werken, waardoor werkgevers een deel van de controle op de activiteiten van personeel zijn kwijtgeraakt. Een grote groep softwareontwikkelaars is daarop ingesprongen en biedt diverse tools aan waarmee werkgevers thuiswerkend personeel kunnen controleren. De meest genoemde redenen om deze tools te gebruiken zijn productiviteit of kwaliteit van de dienstverlening verhogen. Soms worden de tools ook voor het verhogen van de veiligheid ingezet, omdat er soms met gevoelige gegevens wordt gewerkt. In Nederland vinden die tools gretig aftrek, zo geven door AG Connect benaderde bedrijven aan.

Groei van 300% in Nederland

Een groot deel van de leveranciers komen uit de VS. Eli Sutton van het Amerikaanse softwarebedrijf Teramind stelt dat veel bedrijven op zoek zijn gegaan naar middelen om bedrijfsactiviteit in de thuisomgeving gaande te houden zonder concessies te doen aan managementtoezicht, productiviteit en algehele beveiliging. “Omdat Teramind in de jaren voorafgaand aan de pandemie al koploper was in de sector Employee Monitoring, zagen we na de uitbraak meteen een groei van 300%.” Volgens Sutton is er vanuit Nederland groeiende vraag naar producten die helpen bij het optimaliseren van productiviteit, maar ook naar toepassingen die ‘insider-bedreigingen’ tegengaan.

Het bedrijf biedt onder meer voorspellende analyses afgeleid uit machine learning en levert per individu risico-scores. Het is met tools van Teramind mogelijk om te bekijken hoeveel gebruikers bestanden openen en bewerken. Daarnaast kan inactiviteit en productiviteit worden bijgehouden met applicaties. “Werknemers realiseren zich niet altijd dat hun omgang met bedrijfsgegevens niet veilig is. Onze tools kunnen daarbij helpen”, aldus Sutton. De klanten van Teramind in Nederland komen volgens Sutton uit allerlei branches: de financiële en juridische wereld, maar ook overheid en e-commerce.

Baas kan live meekijken

Het Amerikaanse Controlio is een webgebaseerd cloudsysteem voor werknemersbewaking op pc's met Windows. Het regelt onder meer dat de baas live mee kan kijken met wat er op de schermen van personeel gebeurt, welke bestanden ze kopiëren en wat ze zoal zoeken op internet. Ook Controlio noteert een flinke groei in klandizie vanuit Nederland. “We zitten op +200 procent in 2020. We richten ons op allerlei ondernemingen die veel gebruik maken van computers op locatie én op afstand.”

Softactivity uit Canada ziet een gelijkmatig niveau van klanten in Nederland als vóór de coronacrisis. Het meest verkochte product in Nederland is de SoftActivity Monitor, waarbij aanwezigheid wordt bijgehouden en hoeveel tijd er wordt besteed in applicaties en op websites. Kickidler, een bedrijf dat gevestigd is in Cyprus, levert zo’n dertig klanten in Nederland onder meer software die real-time schermbewaking en tijdregistratie mogelijk maken. “Met onze software kan de manager de schermen van werknemers in realtime volgen, video van activiteiten opnemen, werktijden bijhouden en de arbeidsproductiviteit analyseren.”

Staffcounter, dat gehuisvest is in Moldavië, ziet de vraag vanuit zakelijke klanten in Europa en Nederland toenemen. Met het programma van Staffcounter kan er met onder meer time tracking en productiviteitsanalyse worden bijgehouden wat personeel aan het doen is. Met name kleine ondernemers gebruiken Staffcounter, aldus het bedrijf dat wijst naar wetgeving voor gegevensbescherming als belangrijkste drijver van het recente succes. “Wij geloven dat privacy beter wordt gewaarborgd bij goede gegevensbescherming. Onze software maakt dat mogelijk.” 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!