Overslaan en naar de inhoud gaan

Laks modereren levert X nu juridische stappen EU op, met dreigende megaboetes en dwangsommen

De Europese Unie maakt een begin met juridische stappen tegen X. Het voormalige Twitter verzuimt op te treden tegen desinformatie, haatberichten en ander ongewenst materiaal, stelt verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton.

Thierry Breton
Shutterstock, Alexandros Michailidis

De strafprocedure kan het bedrijf van de Amerikaanse miljardair Elon Musk voor de Europese rechter brengen. Het Europees Hof van Justitie kan hoge boetes en dwangsommen opleggen. De Europese Commissie doet de komende tijd "met voorrang" nader onderzoek en kan in afwachting daarvan al voorlopige maatregelen opleggen. X kan voorstellen doen om de commissie tegemoet te komen en zo de zaak minnelijk op te lossen.

DSA-debuut

Het is voor het eerst sinds de nieuwe, strenge Europese regels van de zogeheten DSA een jaar geleden van kracht werden, dat de commissie de strafprocedure in stelling brengt tegen een internetplatform. De nieuwe regels schrijven voor dat platforms als X, Instagram, TikTok en Facebook hun gebruikers moeten beschermen tegen bijvoorbeeld nepnieuws, terroristisch materiaal en onlinehaat.

X kreeg al meermaals waarschuwingen uit Brussel sinds Musk, zelfverklaard voorvechter van het onbegrensde vrije woord, het bedrijf overnam. Het bedrijf bracht op verzoek risico's in kaart, diende een transparantierapport in en beantwoordde vragen over onder meer de bestrijding van desinformatie over de oorlog tussen Israël en Hamas. Maar dat schoot tekort, is het voorlopige oordeel van de commissie.

Overlaten aan community en eigen inzet

De commissie gaat onder meer na of X' zogeheten 'community notes', waarschuwingen bij dubieuze tweets, wel goed werken. Ook onderzoekt zij of het bedrijf wel genoeg aandacht en middelen aan de strijd tegen desinformatie besteedt. Datzelfde geldt voor de openheid van zaken die X zou moeten verschaffen over onder meer zijn werkwijze en advertentiebeleid.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in