Overslaan en naar de inhoud gaan

Krant: EU onderzoekt bundeling Teams en Office door Microsoft

Microsoft krijgt volgende week naar verwachting te maken met het eerste formele mededingingsonderzoek van de Europese Unie (EU) in vijftien jaar. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen. Het onderzoek van de Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU, volgt op beweringen dat het Amerikaanse technologieconcern zijn videoconferentieapp Teams onterecht koppelt aan zijn populaire tekstverwerkingsprogramma Office.
Europese vlag
© Shutterstock
Shutterstock

Microsoft sloot in april al een overeenkomst om te stoppen met het dwingen van klanten van zijn Office-software om ook zijn Teams-app voor videoconferenties en berichten automatisch op hun apparaten te installeren. Die concessie is volgens ingewijden echter onvoldoende gebleken om de Europese mededingingsbezwaren weg te nemen.

Het besluit van de commissie om een onderzoek in te stellen geeft blijk van de vastberadenheid van Brussel om praktijken van grote technologiebedrijven die de concurrentie zouden kunnen verminderen, de kop in te drukken. Zo worden grote Amerikaanse techconcerns als Apple, Google en Meta Platforms allemaal geconfronteerd met onderzoeken wegens vermeend concurrentiebeperkend gedrag.

Zou stoppen

In april meldde de Financial Times dat Microsoft zou stoppen met het dwingen van zijn klanten om Teams automatisch op hun apparaten te installeren. Die stap volgde op een klacht van concurrent Slack in 2020 dat het 'bundelen' van de twee diensten door Microsoft in strijd was met de mededingingswetten van de EU.

Volgens de ingewijden is Microsoft nog wel in gesprek met de commissie om een formeel onderzoek te voorkomen, maar is het "zeer onwaarschijnlijk" dat dat gebeurt. Microsoft liet in een reactie weten "te blijven samenwerken met de commissie en open te staan voor pragmatische oplossingen die de zorgen wegnemen en klanten goed van dienst zijn". De commissie gaf alleen aan dat de "beoordeling van de klacht op basis van onze standaardprocedures aan de gang is".

Het EU-onderzoek naar Microsoft zou het eerste zijn sinds 2008. Destijds werd Microsoft beschuldigd van misbruik van zijn dominante positie door gebruikers te dwingen de Internet Explorer-browser, die bij Windows werd geleverd, te downloaden. Microsoft bereikte daarop een schikking met de commissie, die gebruikers de mogelijkheid gaf om een andere browser te kiezen. Maar in 2013 legde de EU Microsoft toch een boete van 561 miljoen euro op voor het niet nakomen van zijn toezegging.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in