Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen verplichte openheid voor Apple en Microsoft in EU

Onderzoek naar de 'poortwachtersstatus' van Apple en Microsoft in de Europese Unie (EU) heeft uitgewezen dat die twee grote techbedrijven op bepaalde gebieden níet onder nieuwe marktregulering vallen. Het gaat om de Fair Markets Act, die de macht van Big Tech aan banden moet leggen.

Edge-logo
Microsoft

Wanneer techbedrijven een bepaalde omvang hebben bereikt, kunnen ze oneerlijk voordeel behalen - en daarmee aan concurrentievervalsing doen - door hun producten, diensten en/of platformen gesloten te houden. Niet alleen kunnen ze zo concurrenten klein houden, maar ook kunnen ze klanten (consumenten en bedrijven) benadelen.

Apple-exclusief

De maatstaven die hierbij worden gehanteerd, betreffen aantallen eindgebruikers maar ook marktwaarde van het bedrijf. De ondergrens voor eerstgenoemde ligt op 45 miljoen maandelijkse gebruikers in de EU. De ondergrens voor de tweede maatstaf ligt op 75 miljard dollar. Aanvankelijk voldeed Apple met zijn gesloten communicatieplatform iMessage wel aan deze criteria.

Maar na een onderzoek van vijf maanden, waarin een grondige inschatting van alle argumenten is gedaan, komt de Europese Commissie (EC) tot een ander oordeel. iMessage kwalificeert zich toch niet als een zogeheten 'gatekeeper service'. Dit ondanks het feit dat Apple zijn iMessage al jaren bewust exclusief houdt voor zijn eigen platformen (iOS, iPadOS, macOS).

Klein Microsoft

Naast Apple ontkomt nu ook Microsoft aan de Fair Markets Act, voor bepaalde van zijn producten en diensten. Het gaat bij de Windows-maker en cloudaanbieder om zijn webbrowser Edge, zijn zoekmachine Bing en zijn eigen systeem voor online-ads (Microsoft Advertising). Met die drie webactiviteiten is het grote Microsoft met flinke afstand een kleine speler.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in