Overslaan en naar de inhoud gaan

19 Big Tech-bedrijven vallen nu onder nieuwe, strenge EU-wetgeving

Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) heeft de namen bekendgemaakt van zeventien hele grote onlineplatforms en twee zoekmachines die onder de nieuwe Europese wetgeving voor digitale diensten gaan vallen. Big tech-bedrijven als Amazon, Apple, Google, TikTok, Twitter en Wikipedia moeten binnen vier maanden aan de regels van de Europese Digital Services Act (DSA) voldoen en daardoor deels hun bedrijfsmodel aanpassen.
Europese Unie, vlag
© Pixabay License/CC0
Pixabay License/CC0

De negentien die zijn geselecteerd door de Europese Commissie tellen maandelijks minstens 45 miljoen actieve gebruikers. Bij de zoekmachines gaat het om Bing en Google Search.

Strenger toezicht via DSA

De DSA-verordening moet volwassen internetgebruikers maar vooral ook minderjarigen beter beschermen tegen schadelijke content, reclame en privacyschendingen. De wetgeving maakt het gemakkelijker om bedrijven aan te pakken die kinderporno, opruiend en hatelijk materiaal of desinformatie laten woekeren. Het toezicht wordt scherper en het wordt moeilijker straf te ontlopen. De negentien grote internetbedrijven moeten gebruikers ook meer keuze en betere informatie geven.

Het gaat verder om Alibaba AliExpress, Booking.com, Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, YouTube en Zalando. Bij Google gaat het om Google Play, Google Maps en Google Shopping.

Platforms die zich niet aan de Europese regelgeving houden over bijvoorbeeld schadelijke content kunnen gestraft worden met boetes tot 6 procent van de wereldwijde omzet, dreigt de commissie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in