Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe tijdlijn biedt overheden inzicht in Europese techwetgevingen

Decentrale overheden hebben behoefte aan een overzichtelijke tijdlijn, waarin alle wetgeving met betrekking tot digitalisering netjes op een rijtje staat. Dat blijkt uit onderzoek van Kenniscentrum Europa Decentraal (KED) naar de behoeften van dergelijke overheden aan dienstverlening op het gebied van digitalisering, waar Binnenlands Bestuur over schrijft. In die behoefte voorziet KED nu zelf.
GAIA-X
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzocht KED welke dienstverlening decentrale overheden zou helpen om de vertaalslag te maken van Europese beleidsvoorstellen over digitalisering naar de eigen beleidsaanpak. De behoefte aan meer kennis van Europese wet- en regelgeving blijkt groot. De respondenten willen in een vroeg stadium van de besluitvorming op de hoogte zijn van Europese wetsvoorstellen, zodat ze tijdig hun beleid en inkoopproces kunnen aanpassen. Er bestaat veel behoefte aan samenwerking en kennisdeling. Uit het onderzoek blijkt verder dat er behoefte is aan risico- en kansenanalyses. Ook het onderwerp toetsingskaders kwam regelmatig terug.

Tijdlijn

Onder de concrete diensten die men graag zou zien, zijn model inkoopvoorwaarden, meer informatie over financiering en fondsen, en de voornoemde tijdlijn van digitale wetgeving. Die is er inmiddels, overzichtelijk en mooi vormgegeven, van de hand van KED zelf. Nog niet alle wetgeving op de tijdlijn is definitief. Daarom wordt op de tijdlijn aangegeven welke fase van de besluitvorming of uitvoering van toepassing is. KED belooft de tijdlijn voortdurend bij te werken.

De onderzoekers spraken met meer dan veertig vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en waterschappen, plus koepelorganisaties. Uit het onderzoek blijkt dat iedere decentrale overheid op zijn eigen manier met het onderwerp bezig is, en dat het stellen van prioriteiten als een opgave wordt gezien. Bestuurlijk commitment is vaak doorslaggevend in hoe digitalisering binnen een organisatie wordt opgepakt, stelt het rapport. Vaak hangt het van individuen af.

Dit artikel verscheen eerder op Binnenlands Bestuur.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in