Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse overheden en bedrijven krijgen handboek kwantumcommunicatie

De ontwikkeling van kwantumcomputers vormt in de kern een bedreiging voor sommige bestaande, non-kwantum methodes voor versleuteling en beveiligde communicatie. Terwijl de schattingen uiteenlopen over de komst van praktisch toepasbare kwantumcomputing - zoals encryptiekraken - krijgen Nederlandse overheden, bedrijven en organisaties in de vitale sector alvast een handboek om zich voor te bereiden.
© Shutterstock
Shutterstock

Het nieuwe handboek voor de overstap naar kwantumveilige communicatie wordt volgende maand gepresenteerd en uitgereikt. Alexandra van Huffelen, staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering, krijgt dan het eerste exemplaar overhandigd. Dit gebeurt dan op de bijeenkomst 'Overstap naar quantumveilige communicatie' in Den Haag, die is georganiseerd door TNO, CWI en de AIVD.

Kennis en inlichtingen

Cryptologen van die drie organisaties hebben het handboek van zo’n zeventig pagina’s geschreven. Onderzoeksorganisatie TNO, wetenschapsinstituut CWI en inlichtingendienst AIVD willen hiermee organisaties helpen die werken met gevoelige informatie die wordt versleuteld. Het gaat om overheidsinstanties, maar ook om bedrijven en dan met name die in de vitale sector. Daarnaast behoren ook kennisinstellingen tot de doelgroep.

Volgens experts is de kans klein maar toch reëel dat kwantumcomputers in 2030 al krachtig genoeg zijn om de huidige cryptografische standaarden te breken, zo stellen TNO, CWI en AIVD over de bijeenkomst en het handboek. Die prognose houdt dus in dat datasets die nu versleuteld worden opgeslagen over slechts enkele jaren al niet meer als veilig zijn te beschouwen.

Complexe overgang

TNO benadrukt dat het vanwege de langdurige en complexe transitie naar kwantumveilige versleuteling belangrijk is dat organisaties snel beginnen met de overstap naar een kwantumveilige omgeving. Het handboek biedt hierbij de helpende hand.

Op de bijeenkomst die dinsdag 4 april plaatsvindt in Den Haag worden inhoudelijke sessie gehouden waarin de belangrijkste lessen en adviezen uit het handboek worden toegelicht. Daarnaast zal besproken worden hoe de Nederlandse overheid de overgang naar post-kwantum cryptografie voor zich ziet. Als afsluiting is er een paneldiscussie waarin verschillende experts en ervaringsdeskundigen zich buigen over de vraag “hoe nu verder?”.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 11 augustus 2023

Het handboek is te downloaden van https://publications.tno.nl/publication/34641919/os1FCx/attema-2023-pqc-ned.pdf
Sinds 2020 is het in Nederland verplicht dat (geklassificeerde) beveiligde informatie beschermd is tegen aanvallen met (toekomstige) Quantum Computers via bijvoorbeeld "Store now, decrypt later" aanvallen, zie bijvoorbeeld
https://www.agconnect.nl/maatschappij/security/overheid-zet-flink-in-op-databescherming-tegen-kwantumgeweld
Het Ndax Quantum Systeem op de Ndix Internet Exchange van de Universiteit Twente ondersteund onconditionele beveiliging. Op https://www.ndax.eu/TnMjbSkq72-hHFbiE6be.7z is hiervan een wiskundig veiligheidsbewijs te vinden.
Deze onconditionele beveiliging is onkraakbaar voor alle computers nu en in de toekomst, dus ook toekomstige Quantum Computers.
Dit Ndax Quantum Systeem ondersteund ook de universiteitsstandaard voor bestandsbeveiliging in het .7z bestandsformaat, zie https://www.ndax.eu/tQ-KKEqK_QHenasPfSqq.pdf
Wat voorbeeld foto's van situaties waarin dit systeem operationeel is zijn te vinden op https://photos.app.goo.gl/XRcRX84H48EvhX9i9
Een voorbeeld van een beveiligd bestand conform de universiteitsstandaard kun je downloaden van de link https://www.ndax.eu/UJd92H5wwuLEatvWUsAE.zip
De .zip file bevat een beveiligde .7z file volgens de universiteitsstandaard en een challenge.
Met de challenge kan een legitieme ontvanger het password van de beveiligde .7z file genereren.
Conform de falsificatie theorie van Karl Popper kan bewezen worden dat deze beveiliging niet werkt door het wachtwoord van de beveiligde .7z file terug te sturen, bijvoorbeeld als reactie op dit artikel.
Het Ndax Quantum Systeem draait op Quantum Techniek.
Op https://www.youtube.com/watch?v=sZqd3g7JBNo is een radiointerview te vinden met Pepijn Pinkse waarin hij uitleg geeft over Quantum Techniek. Foto's van de inauguratie van Pepijn Pinkse zijn te vinden op https://photos.app.goo.gl/F9qX6ekGRNwnNZGB7
Een video van de oratie is te zien op https://drive.google.com/file/d/1MXa4fQyoIPaCEG7tq00C41HMbm0RHA5M/view

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in