Overslaan en naar de inhoud gaan

Contentgebruik voor AI bezorgt Google boete van 250 miljoen euro in Frankrijk

Alphabet, het bedrijf achter Google, krijgt een boete van 250 miljoen euro van de Franse concurrentiewaakhond. Google had afspraken moeten maken met nieuwsmedia in Frankrijk over het plaatsen van nieuws op zijn eigen platform en gebruik van content voor het trainen van zijn AI-model Gemini (voorheen Bard). Maar het techconcern had dat niet gedaan.

Google Gemini
Google

Google heeft zijn AI-model Gemini getraind met nieuwsartikelen, zonder de uitgevers of de autoriteiten hiervan op de hoogte te stellen. Bovendien heeft het bedrijf zijn contentgebruik voor AI-training gekoppeld aan de weergave van die content in andere Google-diensten, zoals de marktdominante zoekmachine, stelt toezichthouder Autorité de la concurrence.

Alles of niets

Contenteigenaren zoals uitgevers en persagentschappen kregen daarbij geen technische oplossing aangereikt om voor een opt-out te gaan wat betreft Google's AI. Gebruik van de content voor het trainen van Gemini niet toestaan, zou dus neerkomen op afzien van alles wat Google te bieden heeft. Dat omvat dus ook het bereiken van miljoenen consumenten en bedrijven.

De Franse toezichthouder wil grote techbedrijven al langer overeenkomsten laten sluiten met nieuwsuitgevers in Frankrijk om tegen betaling hun nieuws te mogen gebruiken. De Franse autoriteiten legden Google twee jaar geleden ook al een boete van 500 miljoen euro op, omdat het Amerikaanse techconcern niet voldeed aan een bevel om overeenkomsten te sluiten met Franse mediabedrijven over het plaatsen van hun nieuwsberichten. Google reageerde niet op een verzoek van persbureau Bloomberg voor een reactie.

AI Day 2024

AI ethisch inzetten voor gebruik in jouw organisatie? IT-beslissers en senior IT-professionals krijgen op de AI Day van AG Connect kennis en handvatten hiervoor aangereikt. Ook over impact op je applicatielandschap en over duurzaamheid.

Meld je gratis aan! 21 mei in Den Haag

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in