Overslaan en naar de inhoud gaan

Begroting '23: privacywaakhond krijgt er 5,5 miljoen bij

Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) gaat in 2023 aan de slag met het versterken van de digitale rechtsstaat. Dat valt te lezen in de Miljoenennota. De begroting van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stijgt in 2023 door naar zo’n 34,5 miljoen euro. Dat is 5,5 miljoen euro meer dan het afgelopen jaar.
Torentje
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het ministerie JenV gaat het komende jaar evalueren of het juridische kader nog is toegesneden op nieuwe technologieën als deepfakes en gezichtsherkenning. In 2023 gaat het ministerie van VenJ daarom onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens evalueren. Ook wordt er gestreefd naar het afronden van het wetsvoorstel Verzamelwet gegevensverwerking.

Het ministerie gaat zich ook richten op internationale gegevensstromen, er wordt een strategische visie opgesteld. Daarnaast wordt er in aanloop naar de tweede evaluatie van de AVG in 2024 een Nederlandse visie opgesteld op het gegevensbeschermingsrecht. “Daarbij hebben we speciaal aandacht voor effectief toezicht, rechten van minderjarigen en technologische ontwikkelingen. Door een breed gedragen visie klaar te hebben zijn Nederlandse standpunten effectief mee te nemen in de plannen van de dan nieuwe Europese Commissie”, valt te lezen in de kabinetsplannen die nu zijn geopenbaard.

Algoritmetoezichthouder

Er wordt onder meer een algoritmetoezichthouder opgericht die dan wordt ondergebracht bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De algoritmetoezichthouder bewaakt dat algoritmes worden gecontroleerd op transparantie, discriminatie en willekeur. Het algoritmetoezicht krijgt een zichtbare plaats bij de AP. Met andere relevante toezichthouders worden samenwerkingsafspraken gemaakt, zodat het toezicht aansluit. De algoritmetoezichthouder zal zich richten op drie clusters: coördinatie, monitoring & kennisdeling en naleving & handhaving.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in