Overslaan en naar de inhoud gaan

VMware-gebruikers verliezen gratis instapoptie voor virtualisatie

VMware-eigenaar Broadcom heeft met onmiddelijke ingang de stekker getrokken uit de gratis verkrijgbare virtualisatiesoftware ESXi. De ondersteuning voor die hypervisor maar ook de beschikbaarheid ervan is per direct stopgezet. "Helaas is er momenteel geen vervangend product aangeboden", geeft de leverancier aan.

strategie
Shutterstock.com

Virtualisatieleverancier VMware is sinds eind vorig jaar officieel in handen van techbedrijf Broadcom, dat flinke veranderingen doorvoert. Daaronder een afgedwongen overgang naar abonnementsmodellen voor de virtualisatie- en cloudsoftware van de voormalige Dell-dochter. Vorige maand kwam een flinke opschudding van klantbedienende partnerbedrijven naar buiten. VMware-gebruikers weten daardoor niet goed waar ze aan toe zijn voor de nabije toekomst.

'Maak nú plannen'

Voor zowel de nabije als ook de wat verder gelegen toekomst is er nu een volgende ontwikkeling. Broadcom schrapt de gratis verkrijgbare vSphere Hypervisor (ESXi-versie 7.x en 8.x). "Helaas is er momenteel geen vervangend product aangeboden", stelt de leverancier in de aankondiging. In dat korte bericht over het einde voor support én beschikbaarheid verwijst het bedrijf voor meer informatie naar een blogpost van vorige maand over het beëindigen van softwarelicenties met 'eeuwige houdbaarheid'.

Tech-expert Kevin Beaumont heeft het schrappen van de gratis virtualisatiesoftware eerder al zien aankomen. Hij uit nu waarschuwende woorden dat VMware-gebruikers zich moeten oriënteren op een exitstrategie. "Mijn gevoel met VMware is dat organisaties realistische plannen moeten gaan maken om af te stappen van alle producten [van die leverancier - red.] in de komende 2 jaar." Hij verwijst daarbij naar eerdere strategische beslissingen van Broadcom, die niet altijd goed zijn gevallen bij klanten.

Focus op grotere klanten?

De huidige ontwikkelingen voor het aangekochte VMware-portfolio zouden duiden op een focus van eigenaar Broadcom op vooral - of zelfs: alleen - grote en zeer grote klanten. Zulke enterprise-accounts zijn zakelijk gezien zeer waardevol voor ICT-leveranciers, die daarbij zelf het klantcontact en de regie willen voeren.

Het schrappen van de gratis instapoptie zou dan passen in dat beeld. Een negatief neveneffect kan echter zijn dat veel organisaties hierdoor niet langer zomaar een proefproject met VMware kunnen opzetten. Daarnaast worden leerzame homelabs van techneuten de pas afgesneden, wat ook zelfeducatie en ervaring met VMware-producten frustreert.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
NN
N N 14 februari 2024

Mogelijk is ProxMox een goed alternatief voor mensen die een goede virtualisatie omgeving zoeken.
Voor degenen die een workstation vorm zoeken.... kvm/qemu op Linux, VirtualBox op veel platforms.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in