Overslaan en naar de inhoud gaan

Systeemstoring legt treinverkeer Noord-Nederland plat - Update

Het treinverkeer in Noord-Nederland was vanmiddag stilgelegd vanwege een storing in de systemen van de verkeersleidingpost in Groningen. Spoorbeheerder ProRail besloot tot de stillegging uit veiligheidsoverwegingen. Het gaat om het gebied vanaf de lijn Hoogeveen en Assen en alles daarboven, zegt een woordvoerder van ProRail. Inmiddels zijn de problemen verholpen.
rood sein, ProRail
© ProRail
ProRail

De verkeersleidingpost in Groningen zorgt voor het veilig houden van het treinverkeer in het gebied waar de post staat, geeft de woordvoerder aan. "Als die uitvalt, kunnen treinen niet verder rijden en worden ze stilgelegd."

ProRail meldt tegenover het ANP dat de systemen inmiddels weer hersteld zijn. Het zal nog wel enige tijd duren voor het treinverkeer zijn normale loop weer heeft, aldus ProRail. De spoorbeheerder adviseert reizigers daarom de reisplanner te checken voor actuele reisinformatie.

Treinen binnenloodsen

Het is op dit moment nog onduidelijk wat de oorzaak is van de storing in de systemen van de verkeersleiding. De woordvoerder vertelt aan ANP dat dit uit onderzoek moet blijken. In een pop-up bericht op de eigen website spreekt ProRail van "een vervelende storing" en biedt het excuses aan voor de overlast door het stilleggen van het treinverkeer. De storing is even voor half één in de middag begonnen, meldt de spoorbeheerder.

Op het moment dat de problemen zich voordeden, waren er treinen onderweg die stil zijn komen te staan. "Er wordt met man en macht ervoor gezorgd dat de treinen terug kunnen rijden naar de stations of door kunnen rijden." Inmiddels zijn treinen volgens ProRail allemaal op stations binnengeloodst.

Eerder heel Nederland

In mei en september vorig jaar heeft het treinverkeer in Nederland al twee grote storingen meegemaakt. Toen ging het om storingen in het telefoniesysteem voor de verkeersleidingsposten. Die konden toen niet communiceren met de verkeersleiding op verschillende stations. Uit veiligheidsoverwegingen is toen ook besloten om het treinverkeer plat te leggen. De storing van mei was een sein- en wisselstoring die op zijn beurt door een telefoniestoring was veroorzaakt.

Update 14:06: Het treinverkeer gaat weer rijden en de systemen zijn hersteld, meldt ProRail. Het artikel is daarop aangepast. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in