Beheer

Infrastructuur
spoorwegen, trein, NS

Treinverkeer Nederland platgelegd door telefoniestoring

Problemen inmiddels weer verholpen.

© NS
16 september 2021

Problemen inmiddels weer verholpen.

Het treinverkeer in Nederland lag grotendeels plat door een telefoonstoring op de verkeersleidingsposten. Er was geen communicatie met de verkeersleiding op verschillende stations, aldus NS op Twitter. Vanwege de veiligheid was er daarom voor gekozen het treinverkeer stil te leggen.

De storing, die even voor 18:00 uur is begonnen, staat ook vermeld op de website van de NS. "Treinverkeer ontregeld door telefoonstoring. Door een telefoonstoring op de verkeersleidingsposten is er op dit moment geen tot zeer beperkt treinverkeer mogelijk. We houden u via deze pagina op de hoogte. Stel uw reis uit."

In het iets gedetailleerde storingsbericht gaven de Spoorwegen aan dat het stilleggen van het treinverkeer tot zeker 19:00 uur ging duren. Rond 19:00 uur werd het treinverkeer inderdaad weer beperkt opgestart, al konden reizigers nog enige hinder ervaren.

Wéér telefonieprobleem

Eind mei dit jaar was er ook al sprake van een grote storing die het treinverkeer in grote delen van het land heeft stilgelegd. Toen ging het om een sein- en wisselstoring die weer voortkwam uit een storing aan het telefoniesysteem dat de NS gebruiken. Daarbij ging het net als nu om de verkeersleiding.

Spoorwegbeheerder ProRail geeft aan dat het communiceren met machinisten in de treinen nu niet goed mogelijk is. "Check je reisplanner voor je vertrekt. Update volgt", geeft ProRail aan op de eigen website.

De NS adviseren voorlopig algeheel uitstel van treinreizen.

'Vanaf 19:00 hervatten'

De landelijke storing stond aanvankelijk niet vermeld in de NS-app, wat veel reizigers op het verkeerde been heeft gezet. Klachten op social media laaien flink op. In de app melden de NS nu: "Naar verwachting wordt vanaf 19:00 uur het treinverkeer beperkt hervat."

Update 17 september: De storing is voorbij en het treinverkeer werd na 19:00 uur weer beperkt opgestart. Het artikel is naar aanleiding daarvan aangepast.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.