Beheer

IT beheer
NS

Telefoniestoring legt treinverkeer in heel Nederland stil - update3

Storing in telefoonnetwerk voor bediening seinen en wissels.

© NS
31 mei 2021

Storing in telefoonnetwerk voor bediening seinen en wissels.

Het Nederlandse treinverkeer is in grote delen van het land stilgelegd vanwege een technisch probleem. De NS meldt dat er een grote sein- en wisselstoring is. Dit komt weer voort uit een storing aan het telefoniesysteem dat de Spoorwegen gebruiken.

Navraag bij de Nederlandse Spoorwegen levert een kórte reactie op: "We weten het nog niet". Technici bij de NS zijn nu druk doende om de zojuist 'uitgebroken' storing uit te zoeken. In een tweet stelt de treinvervoerder dat het spoorwegverkeer "in vrijwel heel Nederland" is stilgelegd.

Advies: reis uitstellen

Daarbij wordt gelinkt naar de storingspagina met informatie over de actuele situatie op het spoor. Daar krijgen mensen de mededeling te zien dat het treinverkeer sterk is gehinderd. De NS adviseert reizigers om hun reis uit te stellen als dat kan.

"Op dit moment is er een landelijke storing aan een telefoniesysteem. Dat heeft gevolgen voor de bediening van seinen en wissels", geeft het vervoersbedrijf aan op een andere informatiepagina. Het is niet bekend wat voor systeem dat dan is. Wel is duidelijk dat de impact van deze storing groot is: "Het treinverkeer in grote delen van het land wordt stilgelegd".

De storing is rond 14:20 uur gemeld en zo'n 10 minuten later publiekelijk bekend gemaakt. De oorzaak is nog niet bekend, en hetzelfde geldt voor een inschatting hoe lang het nog gaat duren.

Update 1:

In een nu net (14:53 uur) bijgewerkte mededeling laat de NS weten dat er geen treinen rijden tot tenminste 16:00 uur. Dat bericht spreekt in de titel van "NS-treinen", maar in de tekst wordt gemeld dat ook vervoerder Arrive geraakt is door de storing. "Op dit moment is duidelijk dat Arriva geen treinen rijdt tussen Nijmegen en Roermond." Andere regionale vervoerders lijken geen of minder last te hebben. De NS meldt namelijk: "Veel treinen van de regionale vervoerders zullen waarschijnlijk wel kunnen blijven rijden".

Update 2:

Het verstoorde telefoniesysteem dat het treinverkeer in bijna heel Nederland nu platlegt, betreft de verkeersleiding van ProRail. Dit meldt de NS nu in een nieuwsbericht over de grote treinstoring die even voor half drie vanmiddag is begonnen en die nog zeker tot vier uur deze maandagmiddag gaat duren.

"In het hele land ondervinden reizigers hier forse hinder van. Het telefoniesysteem is nodig voor de bediening van seinen en wissels en de communicatie tussen verkeersleiding en treinen", legt de NS uit. "NS en ProRail is er alles aan gelegen om deze storing zo snel mogelijk te verhelpen voor de reiziger. Hoe lang dit zal duren is nu nog onzeker. We raden reizigers aan om hun reis uit te stellen. Zodra er meer bekend is, zullen wij hierover berichten."

Update 3:

De telefoniestoring bij ProRail verhindert de communicatie tussen de verkeersleiding en machinisten door het hele land. Die kunnen hierdoor geen contact met elkaar hebben, meldt ProRail op Twitter. Ondertussen verwijst de PR van NS in reactie op vragen van AG Connect door naar ProRail. De woordvoerders van dat vervoersbedrijf zijn inmiddels ook voorzien van vragen over de aard van de storing en het bewuste systeem.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.