Overslaan en naar de inhoud gaan

Student TU Delft maakt capaciteitsplanningtool voor kleinere datacentra

Kleine en middelgrote datacentra doen hun capaciteitsplanning min of meer op basis van spreadsheets en vuistregels, ontdekte student Georgios Andreadis van de TU Delft. Zijn afstudeerscriptie ging daarom over de capaciteitsplanning van datacentra. Hij ontwikkelde een tool voor deze datacenters die kan helpen bij de planning van de capaciteit. Voor zijn afstudeerscriptie kreeg Andreadis de titel TU Delft Best Graduate 2020.
© NorthC
NorthC

De student ontwikkelde de tool Capelin. Deze tool ondersteunt capaciteitsplanners die zich bezighouden met nieuwe hardware zodat die past bij wat klanten nodig hebben. Tijdens de interviews die Andreadis deed met capaciteitsplanners ontdekte hij dat het idee van wat-als scenario’s veel weerklank kreeg bij capaciteitsplanners.

“Ze hadden behoefte aan een beter begrip van mogelijke toekomstige uitkomsten, rekening houdend met verschillende aspecten zoals het moment van implementatie of wijzigingen in de wensen van hun klanten. Deze wat-als-methodologie is het hart van Capelin geworden. Het helpt de planners bij het formuleren en beantwoorden van vragen”, zegt de student hierover tegen TU Delft.

2 procent wereldenergievoorziening

In de tool moet eerst de toekomstige inrichting van het datacenter worden geschetst. Daarna moet een toekomstscenario worden gekozen. De tool simuleert dan hoe het datacentrum onder zo'n scenario presteert. Volgens professor Alexandru Losup, bij wie Andreadis het onderzoek deed, zijn datacenters een essentieel deel van de infrastructuur geworden. “Om de samenleving draaiende te houden moeten we op enig moment over voldoende capaciteit beschikken. Stel je voor dat het een paar dagen onmogelijk is om geld over te maken.”

Nu gebruiken datacenters al ongeveer 2 procent van de wereldenergievoorziening, zegt hij tegen TU Delft. “En dit neemt snel toe. Het is niet alleen onhoudbaar om steeds maar meer servers aan te schaffen, met het oog op het klimaat neigt het zelfs naar onverantwoordelijk gedrag.”

'Uniek talent'

Volgens de voorzitter van de TU Delft Best Graduate Jury is Andreadis een uniek talent. “Zijn scriptie omvat alles wat we hopen te zien van onze afstudeerders. Het werk van Georgios heeft geleid tot een zeer praktische tool met potentie om internationaal de standaard te worden. Zijn werk heeft tot maar liefst twee wetenschappelijke publicaties in een gerenommeerd tijdschrift geleid. Dat hij hiervan ook de eerste auteur was, is een zeldzame, misschien zelfs unieke prestatie voor een Nederlandse masterstudent.”

Aan TU Delft vertelt de student hoe hij tijdens een eerstejaarscollege over Computer Organisation geboeid raakte door de architectuur van computersystemen en hoe je die efficiënt kan managen. Bij de @Large Research groep van professor Losup aan de Vrije Universiteit Amsterdam deed Andreadis zijn masteronderzoek.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in