Overslaan en naar de inhoud gaan

Politievakbond wijst nieuwe oorzaak C2000-storingen aan

Onder meer omvormers van zonnepanelen zijn verantwoordelijk voor een instabiele verbinding van het C2000-netwerk. Dat meldt een woordvoerder van de politievakbond in de De Telegraaf.
zonnepanelen
© Shutterstock
Shutterstock

C2000 is het communicatiesysteem voor hulpdiensten. Het kent problemen. Zo lukte het de politie tijdens een klopjacht op overvallers niet om elkaar te bereiken. Er wordt al jaren gewerkt aan vernieuwing en verbetering van het netwerk, maar zonder resultaat.

De Telegraaf beschikt over een rapport waarin wordt beschreven dat omvormers zorgden voor een instabiele radioverbinding tijdens Paaspop. “Niet alleen vanwege inferieure omvormers, maar ook omdat er te weinig ondersteunende antennes zijn geplaatst", zegt ACP-voorzitter Wim Groeneweg tegenover de krant.

Giftige mix van problemen

Politie-woordvoerder Maarten Brink van ACP meldt op Twitter dat er sprake is van een ‘giftige mix van problemen.’ "Ondeugdelijke omvormers van zonnepanelen zijn mede debet aan haperend #C2000. Een giftige mix van problemen, zoals achterstallige updates, afgeschreven randapparatuur en dekkingsproblemen maken C2000 onbetrouwbaar. Het systeem hapert aan de lopende band.”

Vertraging

Al ruim veertien jaar wordt er gewerkt aan het vernieuwen van C2000, het communicatienetwerk voor nooddiensten. Het ziet er naar uit dat het project verdere vertraging gaat oplopen. De marktverkenning is afgerond, maar een aanbesteding laat op zich wachten omdat de eisen nog niet duidelijk zijn.  

De minister meldde eerder dat dat de vervanging zorgvuldigheid vraagt en tijd kost, omdat het toekomstige systeem technisch nog niet ontwikkeld is waardoor het onderzoek veel tijd in beslag neemt. De minister zal de komende tijd de businesscase actualiseren en uiteindelijk een programma van eisen opstellen voor een aanbesteding.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in