Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoofdpijndossier C2000 nog lang niet afgerond: nieuwe eisen voor aanbesteding

Al ruim 14 jaar wordt er gewerkt aan het vernieuwen van C2000, het communicatienetwerk voor nooddiensten. Het ziet er naar uit dat het project verdere vertraging gaat oplopen. De marktverkenning is afgerond, maar een aanbesteding laat op zich wachten omdat de eisen nog niet duidelijk zijn.
politieauto
© CC BY-SA 2.0 - Flickr
CC BY-SA 2.0 - Flickr

De problemen rondom C2000, het systeem waarmee Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten communiceren, kwamen onlangs weer eens aan het licht toen politieagenten elkaar tijdens een klopjacht op criminelen niet konden bereiken. PVV-Kamerlid Lillian Helder wilde daarop van minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid weten waarom het vervangen van het communicatiemiddel C2000 zo lang duurt, aangezien er al eerder is aangegeven dat het aan vervanging toe is.

De minister meldt daarop dat dat de vervanging zorgvuldigheid vraagt en tijd kost, omdat het toekomstige systeem technisch nog niet ontwikkeld is waardoor de onderzoekstijd veel tijd in beslag neemt. De minister zal de komende tijd de businesscase actualiseren en uiteindelijk een programma van eisen opstellen voor een aanbesteding.

Dekkingsgraad 97%

Ze schrijft verder dat het C2000-netwerk momenteel een dekkingsgraad kent van meer dan 97%. Het netwerk wordt continu gemonitord. Problemen kunnen ontstaan door veranderingen in het landschap, de bebouwde omgeving en storende radiobronnen, legt de minister uit in haar beantwoording van de Kamervragen. Ook het intensief gebruik van radiofrequenties levert problemen op. Door software-updates en nieuwe opstelpunten wordt het C2000-netwerk zo veel mogelijk geoptimaliseerd.

Nieuwe eisen

C2000 geldt inmiddels als één van de grootste IT-projecten uit de Nederlandse geschiedenis. Het netwerk startte in 1996, maar al snel was het vanwege problemen aan vernieuwing toe. Dat traject is nog altijd lang niet afgerond. De overgang is een grote operatie, met 80.000 portofoons en ruim 2.200 centralisten die op het nieuwe systeem moeten worden aangesloten.

De vervanging van C2000 is volgens Yesilgöz-Zegerius onvermijdelijk om te voldoen aan de groeiende behoeften van gebruikers, zoals real-time locatiebepaling en de inzet van drones.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in