Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerie van Justitie en Veiligheid ontkent terugdraaien C2000-update

De verbindingsproblemen in het nieuwe communicatiesysteem C2000 voor hulpdiensten, waren volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid niet het gevolg van een nieuwe update. Vorige week werd gemeld dat een nieuwe update voor het communicatiesysteem voor de hulpdiensten de boosdoener was van verbindingsproblemen, en dat deze om die reden werd teruggedraaid. Maar volgens het ministerie hebben de problemen een andere oorzaak.
Zendmast

Er is geen sprake van het terugdraaien van een nieuwe update”, aldus een woordvoerder van het ministerie naar aanleiding van vragen van AG Connect.

Verbinding.tv meldde vorige week dat er sprake was van een update die teruggedraaid was. De update in kwestie zou haperingen bij portofoons veroorzaken, met als gevolg dat agenten elkaar slecht konden verstaan of zelfs de verbinding wegviel. Na vragen van AG Connect meldt Verbinding.tv dat dit nieuws uit betrouwbare bronnen uit hun eigen netwerk kwam. Het medium was niet direct bereikbaar voor verdere vragen van AG Connect.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid kwam echter dat niet door het uitrollen van een nieuwe update, maar door een storing in een van de zendmasten, waar de portofoons verbinding mee moeten maken. “Die storing bij één mast staat in zijn geheel los van enige C2000-update. Er is niks teruggedraaid”, aldus de woordvoerder.

Storing was al bekend

Koen Simmers, brigadier en bestuurder bij de Nederlandse Politiebond tweette vorige week al over deze storing in Tilburg. “Tilburgse politieagenten hebben de Nederlandse Politiebond zojuist benaderd. Nog steeds/weer forse C2000-problemen. Politieagenten kunnen elkaar nauwelijks verstaan en in grote gebieden valt de C2000 communicatie weg. Er ontstaan communicatieproblemen bij meldingen en politieacties.”

Desbetreffende storing vond 30 mei tussen 14:40 en 15:33 uur plaats in een mast in Tilburg, waardoor portofoons geen toegang kregen tot verbinding met die mast. De portofoons moeten dan verbinding maken zendmasten verderop en dat zorgt voor een slechtere verbinding, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

De storing in Tilburg is niet de enige of de eerste, en waarschijnlijk ook niet de laatste. Sinds het invoeren van een nieuw C2000-systeem hebben politieagenten en andere hulpverleners veel storingen ervaren. Zo zijn er al eerder portofoons uitgevallen, kon er geen verbinding worden gemaakt met de meldkamer en werkte de noodknop op de portofoon niet toen er een agent fysiek werd aangevallen. 

Push-to-talk 

Minister Grapperhaus maakt in april in een brief aan de Tweede Kamer bekend de nazorg voor het nieuwe systeem te verlengen tot 1 juli 2020. Zo wil Grapperhaus onder andere de incidenten, updates en de correlatie daar tussen observeren in samenwerking met de Politie en het MCD, de Meldkamer Diensten Centrum, om de juiste oplossing te vinden voor het haperende communicatiesysteem. 

Zo zijn er ook plannen voor een push-to-talk knop, een fysieke toevoeging aan de push-to-talk app die ook nog in ontwikkeling is. Zo kunnen agenten sneller contact maken met de meldkamer en vragen om assistentie in het geval van een escalatie. Wanneer deze push-to-talk app en de knop gelanceerd worden, wordt niet duidelijk uit de brief van Grapperhaus.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in