Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderwijs koopt steeds vaker gezamenlijk in

Scholen kopen steeds vaker gezamenlijk ICT in zodat ze beter kunnen onderhandelen over prijs en het aanbod. Coöperatie SIVON, dat scholen in het primair en voortgezet onderwijs ondersteunt bij de aanbesteding van leermiddelen, heeft sinds de coronacrisis veel nieuwe leden gekregen. Dat zegt de coöperatie in een interview in het NRC. De coörperatie onderhandelt bijvoorbeeld over de licentieverhoging van administratiesysteem Magister.
Ebooks, onderwijs
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De afhankelijk van IT-leveranciers wordt in het onderwijs een steeds belangrijker thema. De coronacrisis maakt die afhankelijkheid alleen maar groter, zeiden experts eerder al tegen AG Connect. José van Dijck, hoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht, zei daarover: “Ze (techgiganten, red.) doen hetzelfde als voorheen, maar we zijn er met z’n allen in korte tijd nóg afhankelijker van geworden. De afhankelijkheid van hun technologie wordt steeds groter, ook in belangrijke sectoren als het onderwijs."

Verhoging licentietarief Magister

Scholen moesten na het verplichte thuiswerken versneld digitaal onderwijs aanbieden. Daarvoor konden ze gebruik maken van digitale tools van uitgeverijen of grote techleveranciers zoals Microsoft, Google of Apple. Veel van deze aanbieders stelden de middelen tijdens de coronacrisis tijdelijk gratis beschikbaar. In het NRC stelt de PO-raad dat scholen, nu de situatie normaliseert, of terug moeten naar papier of moeten overstappen naar digitaal. Als ze voor dat laatste kiezen, schrijven ze hun methodes versneld af.

Daarnaast kondigde distributeur Iddink Group een verhoging aan van het licentietarief van administratiesysteem Magister. Scholen kregen daartoe een brief. Het belangrijkste bezwaar tegen deze verhoging was dat ze te fors is en dat scholen niet eerder met zo’n verhoging te maken hebben gehad. SIVON onderhandelt namens de aangesloten schoolbesturen met Iddink.

In juni werden zo’n 40 schoolbesturen lid van SIVON, waaronder de Veluwse Onderwijsgroep. In een artikel op de website zegt voorzitter Renate Rinkels van de onderwijsgroep: “Krachtenbundeling is belangrijk omdat we daarmee meer waarde realiseren voor het onderwijs. Het leidt tot kwalitatief beter opdrachtgeverschap en daardoor meer kwaliteit tegen minimaal dezelfde, maar veelal lagere, overall kosten.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in