Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft wil Windows volledig naar de cloud overhevelen

Microsoft heeft als hoogste prioriteit het lokken van zoveel mogelijk Windows-klanten naar clouddiensten en nu valt ook Windows zelf daar onder. Bedrijven kunnen al een Windows 365-abonnement afsluiten waarbij het besturingssysteem draait in de cloud, maar Microsoft wil ook consumenten overhevelen naar een gestreamde versie van het Windows.
nextgen Windows
© Microsoft
Microsoft

De strategie staat duidelijk omschreven in een interne presentatie uit juni 2022. Die is nu onderdeel geworden van bewijsmateriaal in een rechtszaak van toezichthouder FTC tegen Microsoft over de overname van gameproducent Activision Blizzard. The Verge heeft inzage in deze stukken gehad. Het verhuizen van Windows 11 naar de cloud is een van de langetermijndoelen net als "het gebruik van de kracht van de cloud en client om AI-gebaseerde diensten mogelijk te maken". Microsoft ziet het cloudgebaseerde besturingssysteem en de andere clouddiensten ook als een manier om klanten waar ze ook zijn, een optimale "digitale ervaring" te kunnen geven.

Elementen al ingebouwd

Volgens The Verge is Windows 11 al helemaal voorbereid op de overheveling naar de cloud met een diepe integratie van Windows 365 in het besturingssysteem. In een komende versie zal daar ook Windows 365 Boot aan worden toegevoegd zodat Windows 11-apparaten direct kunnen inloggen op een cloudpc-'instance' op het moment dat de pc wordt aangezet, in plaats van eerst de lokale versie op te starten. Windows 11 is al voorzien van Windows 365 Switch om na het opstarten over te kunnen schakelen naar een Windows Virtual Desktop.

De strategie is gebaseerd op de wens van Microsoft efficiënter om te kunnen gaan met het besturingssysteem én om de dreiging van Chromebooks af te wenden. Ook de AI-gebaseerde toevoegingen aan Windows en aan de overige Microsoft-producten zijn voor het bedrijf makkelijker te leveren als ze onderdeel zijn van een clouddienst.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in