Overslaan en naar de inhoud gaan

MacBook Pro-misser kost gebruiker 600 dollar

De kosten van het oplossen van het beeldschermprobleem dat inmiddels bekend staat als 'Flexgate, hoeft niet meer te kosten dan 6 dollar. Maar ontwerpkeuzes bij Apple stuwen de prijs op naar 600 dollar.
MacBook Pro
© Apple
Apple

Het probleem zit hem in de flexibele kabel die het beeldscherm koppelt met de aansturing op het moederbord, zoals iFixit gisteren uit de doeken deed.

Apple heeft er in de MacBook Pro voor gekozen een extra dunne kabel te gebruiken in een poging de laptop zo dun mogelijk te maken. Die beeldschermkabel is verwerkt in het scharnier tussen beeldscherm en het toetsenbordgedeelte. Elke keer dat de laptop open of dicht gaat, ontstaat er spanning op de kabel. Voor een traditionele kabel geen probleem, maar wel voor de dunne variant die Apple heeft gebruikt.

Ontwerpfout

Geen probleem zou je denken. Wanneer de kabel slijtage vertoont, vervang je hem. De kosten daarvoor bedragen hooguit een paar euro. Maar Apple heeft om ruimte te besparen, de kabel niet uitgevoerd met een connector aan beide zijden. In plaats daarvan zit de kabel vast in het beeldscherm. Een simpel versleten kabeltje vervangen, leidt nu tot vervanging van de complete beeldschermeenheid. Kosten: zo'n 600 dollar.

Het probleem doet zich voor bij MacBook pro-modellen uit 2016. Vaak is de garantie net verlopen. Het beeldscherm begint merkwaardige lichteffecten aan de onderrand te vertonen, alsof aangelicht met voetlichten. Wanneer het probleem zich verder ontwikkelt, gaat het beeldscherm helemaal uit.

Petitie voor schadeloosstelling

ZDNet signaleerde dat een gedupeerde MacBook Pro-gebruiker een petitie is gestart met de oproep aan Apple deze 'Flexgate'-problemen op te lossen. Inmiddels hebben al bijna 6500 mensen de petitie getekend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in