Overslaan en naar de inhoud gaan

Kapotte camera teistert miljoenen gebruikers van Microsofts top-pc-model

Gebruikers van de Microsoft Surface Pro X klagen dat de camera van hun laptop-tablet-hybride niet meer werkt. Herinstalleren van de driver helpt niet. De fout lijkt te zitten in een verlopen certificaat, een probleem dat Microsoft met een update moet aanpassen.
Surface-tablet (2019) met ARM-processor
© Microsoft
Microsoft

Hoeveel gedupeerden er precies zijn, is lastig te achterhalen omdat Microsoft geen gedetailleerde verkoopcijfers geeft over zijn Surface Pro X. Maar marktonderzoeker Strategy Analytics houdt de verkoop in 2021 al op 1,9 miljoen exemplaren van dit model, merkt The Register op.

Ouderwets inloggen

Een aantal van de getroffen gebruikers klaagt sinds dinsdag op discussiefora als Reddit en Microsoft Community dat hun apparaat foutmeldingen geeft bij het starten van de camera. Het is voor hen vaak al vervelend om de computer te ontgrendelen omdat Windows' gezichtsherkenningsfunctie Hello door de camera-uitval natuurlijk ook niet meer werkt. Het klassieke wachtwoord of een eventueel ingestelde pincode zijn dan vereist om te kunnen inloggen. Wanneer gebruikers hun Pro X op een andere manier van de vergrendeling hebben gekregen, ontdekken ze dat ze niet meer zichtbaar zijn in videovergaderingen.

Er verschijnt een foutmelding “0xA00F4271<MediaCaptureFailedEvent> (0x80004005)” bij het opstarten van de camera. Microsoft heeft inmiddels het probleem onderkend en zegt te werken aan een oplossing. Wat het probleem precies is, blijft onduidelijk. Het heeft waarschijnlijk te maken met een verlopen certificaat, maar gezien de tijd die Microsoft nodig heeft om het probleem op te lossen, is er mogelijk meer aan de hand.

Workaround werkt gebrekkig

Op internet circuleert een workaround: Haal bij de instellingen de klok van de computer van de automatische tijdsaanpassing af en zet de datum een paar dagen terug. De camera doet het dan weer, maar de oplossing levert wel weer andere problemen op omdat bijvoorbeeld browsers signaleren dat de interne klok niet de juiste tijd heeft. Dat levert dan weer problemen op met de beveiliging van verschillende diensten op internet - zoals internetbankieren.

De Surface Pro X is het huidige topmodel van Microsoft hybride laptop-tablet en is voorzien van een energiezuinige ARM-gebaseerde chip. De timing voor het opduiken van dit probleem is extra pijnlijk omdat het bedrijf deze dagen zijn jaarlijkse Build-ontwikkelaarsconferentie houdt waar het geavanceerde nieuwe mogelijkheden showt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in