Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT voor .NL-registratie gaat naar AWS, grote zorgen over deze stap van SIDN

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) gaat haar technische infrastructuur ingrijpend veranderen en brengt onder meer de gehele ICT-omgeving over naar Amazon. Experts uiten daarover hun zorgen en wijzen op discrepantie met SIDN's eigen boodschap over soevereiniteit.

.nl-toets op toetsenbord
Shutterstock.com

In een artikel op de officiële website van SIDN legt CTO Loek Bakker uit hoe de technische infrastructuur achter het registreren van .nl-domeinnamen verandert de komende twee jaar ingrijpend verandert. De stichting, die de domeinnaam .nl beheert, gebruikt al jaren een domeinregistratiesysteem dat door SIDN ooit zelf op maat ontwikkeld werd: DRS5. Omdat deze verouderd raakt wordt het onderhoud ervan steeds arbeidsintensiever.

Mede-eigenaar van nieuw platform

Daarom is er door SIDN een samenwerking gezocht met de beheerder van het Canadese internetdomein .ca: CIRA, dat het krachtige domeinregistratieplatform Fury gebruikt. SIDN wordt mede-eigenaar van Fury en deelt de onderhouds- en ontwikkelkosten met CIRA. De platforms DRS5 en Fury worden vanuit twee datacentra overgezet naar Amazon Web Services, om zo kosten te besparen en een oplossing te vinden wordt het tekort aan beheerders dat steeds nijpender wordt. “Mijn persoonlijke overtuiging is dat de hele sector over 5 tot 8 jaar de stap naar de Cloud heeft gemaakt. Wij lopen daarin nu voorop”, schrijft Bakker.

Zorgen van experts

Experts waaronder Ron Rozendaal (Kwartiermaker Digitale Samenleving), Oscar Koeroo (CISO VWS)Bert Hubert (technisch adviseur Kiesraad), Ruud Alaerds en Valentijn Sessink reageren op LinkedIn bezorgd op de overstap. Die bezorgdheid is er voornamelijk omdat digitale autonomie van Nederland die in het geding kan komen wanneer gegevens bij Amerikaanse partijen worden opgeslagen. Sessink wijst hierbij ook op de statuten van SIDN die beginnen met "van en vanuit Nederland".

SIDN verzekert in een update naar aanleiding van de vele kritische opmerkingen op LinkedIn echter dat “het zeker niet over één nacht ijs is gegaan om tot dit ook voor ons lastige besluit te komen om onze systemen onder te brengen bij AWS.” De stichting stelt dat alleen het registratiesysteem wordt overgezet en niet de kerndienst en bijbehorende DNS-infrastructuur. “Bovendien gebruiken we datacenters binnen Europa waar onze data adequaat beveiligd zullen zijn.”

'Geen alternatieven nu'

SIDN betreurt het dat er geen Nederlandse of Europese oplossing is gevonden. “We hebben, met hulp van externe deskundigen, heel zorgvuldig gekeken naar alle mogelijke alternatieven, maar zijn helaas tot het besluit gekomen dat die er nog niet zijn.”

De permanente beschikbaarheid van .nl en de bescherming van SIDN's gegevens heeft volgens de organisatie de doorslag gegeven. “Dat is immers onze primaire verantwoordelijkheid als registry.”

Verhuizing naar Europees platform blijft mogelijk

SIDN geeft aan wel in te spelen op een overstap naar een Nederlandse of Europese leverancier in de toekomst. “We maken ons registratiesysteem wel onafhankelijk van specifieke cloudleveranciers en gebruiken generieke opensourcetechnologie, zodat we zodra dat verantwoord mogelijk is, relatief eenvoudig alsnog naar een Nederlands of Europese cloudleverancier kunnen verhuizen.”

Een eerdere uitvoering van dit artikel is verschenen op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in