Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse overheid kan .overheid of .nld tot 2026 vergeten

Het invoeren van een toplevel-domeinnaam (TLD) voor de Nederlandse overheid is tot 2026 niet mogelijk. Dat schrijft Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in antwoord op Kamervragen van VVD-Kamerleden Hawre Rahimi en Queeny Rajkowski. De organisatie waar een toplevel-domeinnaam moet worden aangevraagd gaat deze pas in 2026 weer uitgeven.

overheid
Shutterstock.com

De reden dat een eigen TLD voor de Nederlandse overheid niet kan, gaat terug naar 2012. De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) heeft toen voor het laatst het aantal toplevel-domeinnamen uitgebreid. “ICANN zal de regel over niet toekennen van 3 letterige TLD's zeer waarschijnlijk ook handhaven in de volgende uitbreidingsronde”, schrijft Van Huffelen. De verwachting is dat een volgende uitbreidingsronde pas in 2026 wordt geopend. Tot die tijd zou Nederland geen aanvraag voor een TLD kunnen indienen.

.gov.nl wél mogelijk

Een zogeheten second-level domeinnaam als .overheid.nl of .gov.nl is wél mogelijk. Volgens Van Huffelen zijn deze al in bezit van de Nederlandse overheid. “Deze domeinnamen kunnen als uniform achtervoegsel worden gebruikt voor domeinnamen van de overheid. Daaronder kunnen dan domeinnamen voor organisaties worden geregistreerd zoals bijv. minbzk.overheid.nl of minbzk.gov.nl.”

Volgens Van Huffelen hanteren verschillende landen al een vergelijkbare aanpak of werken aan de invoering ervan, zoals Groot-Brittannië (gov.uk), Tsjechië (gov.cz), Griekeland (gov.gr), Polen (gov.pl) en Portugal (gov.pt). “Ik ben voorstander van het invoeren van een SLD-extensie en zal me daarvoor ook blijven inzetten, maar een volledige overstap zal tijd kosten.”

Herkenbaar en veilig

Van Huffelen schrijft verder dat het belangrijk is dat de digitale overheid herkenbaar en veilig is voor burgers. “Uit recent burgeronderzoek is gebleken dat één uniforme domeinnaamextensie zoals bijvoorbeeld overheid.nl of gov.nl bijdraagt aan de herkenbaarheid van de overheid. Een dergelijk extensie kan, na invoering, ook worden toegepast op websites zoals DigiD.”

Het ministerie van BZK werkt momenteel de mogelijkheid uit om één uniforme domeinnaamextensie voor alle publieksgerichte websites van de overheid in te voeren. Deze wordt gebaseerd op een second-level domeinnaam zoals .overheid.nl of .gov.nl. Het Nationaal Cyber Security Centrum brengt binnenkort een advies uit over welk extensiegebruik (gov.nl of overheid.nl) vanuit digitale veiligheid de voorkeur geniet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in