Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoofdpijndossier C2000: grote storing frustreert hulpdiensten wederom

Door een landelijke storing in het C2000-systeem konden de politie, ambulance en brandweer maandagnacht niet goed met elkaar en met de meldkamer communiceren. Dat schrijft het AD. Hulpverleners die aan het werk waren voelen zich wederom in de steek gelaten, zeggen de politiebonden. "Het is en blijft onbetrouwbaar en ook levensgevaarlijk."
Politie-auto
© CC0 1.0
CC0 1.0

De storing begon iets voor middernacht en duurde tot zeker 03:00 uur, blijkt uit berichten op sociale media. Door het wegvallen van verbindingen konden de hulpverleners niet goed met elkaar communiceren. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden, bijvoorbeeld bij gewapende overvallen of ernstige ongelukken.

Al 14 jaar aan werken

Volgens de politiebonden had het hele land last van de storing. Ook het back-upsysteem functioneerde niet honderd procent, zegt Maarten Brink van politiebond ACP. "Hoe hard de techneuten er ook aan werken, C2000 liet hulpverleners vannacht weer in de steek", verzucht hij. "Het is en blijft onbetrouwbaar en ook levensgevaarlijk. Het is ongekend."

Al ruim 14 jaar wordt er gewerkt aan het vernieuwen van C2000, het communicatienetwerk voor nooddiensten. Het ziet er naar uit dat het project verdere vertraging gaat oplopen. De marktverkenning is afgerond, maar een aanbesteding laat op zich wachten omdat de eisen nog niet duidelijk zijn.

Groot IT-project 

C2000 geldt inmiddels als één van de grootste IT-projecten uit de Nederlandse geschiedenis. Het netwerk startte in 1996, maar al snel was het vanwege problemen aan vernieuwing toe. Dat traject is nog altijd lang niet afgerond. De overgang is een grote operatie, met 80.000 portofoons en ruim 2.200 centralisten die op het nieuwe systeem moeten worden aangesloten.

De vervanging van C2000 is volgens Justitie-minister Yesilgöz-Zegerius onvermijdelijk om te voldoen aan de groeiende behoeften van gebruikers, zoals real-time locatiebepaling en de inzet van drones. Ondertussen blijken ondeugdelijke omvormers van zonnepanelen voor verstoring van C2000 te zorgen. Dit heeft de politievakbond vorige maand naar buiten gebracht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in